Test: Surfshark – Alsidig, hurtig og billig VPN

Daniel Hessel

  • Ubegrænset antal brugere
  • Mange funktioner
  • Normalt hurtig

  • En lidt for aggressiv blokering af reklamer
  • Lejlighedsvise problemer med indlæsning på Mac

Det kan være den samme ejer, som står bag premium-tjenesten NordVPN og Surfshark. Men sidstnævnte skulle vise sig at være meget mere end en billig kopi. Der er lidt grus i maskineriet, men generelt er Surfshark en god tjeneste.

Brug- og brugerflade 4

Abonnement og betaling 4.5

Hastighed og tilgængelighed 4.5

Sikkerhed 4

Alsidighed 4.5

Ekstra funktioner 4.5

Overall 4.5

advertisement
Sådan tester vi VPN-tjenster

Kort sagt: Er Surfshark godt?

På de længerevarende abonnementer er der ikke stor forskel pr. måned mellem Surfshark og Private Internet Access. Sidstnævnte er billigere, men har færre funktioner og er dyrere til Mac-computere. Af den grund er Surfshark et rigtig godt budgetvalg inden for VPN.

Lige nu koster Surfshark 2.30 euro i måneden

Surfshark till Iphone
iPhone-appen mangler en del funktioner, men er brugervenlig.

Brugervenlig og med smart Android-funktion

Den største fordel ved Surfshark er, at der ikke er nogen begrænsning på antallet af brugere pr. konto. Søster-tjenesten NordVPN begrænser sig selv til seks tilsluttede enheder ad gangen, ExpressVPN til kun fem. Private Internet Access er ret generøs med ti forbindelser. Men Surfshark klarer sig som sagt uden begrænsninger, så du behøver ikke at bekymre dig om, hvor mange enheder der bruger tjenesten.

Det gør Surfshark perfekt til familier, men også til mindre virksomheder, der ønsker en enkel og billig løsning til alle brugere.

Fordelingen på tværs af platforme er tilfredsstillende. Mac, Ios, Android og Windows er naturligvis tilgængelige, ligesom Linux og Chromebooks også er tilgængelige. Alle andre platforme, såsom routere, tv’er og spilkonsoller kan tilgås via DNS.

Surfshark Android
Android-appen giver dig mulighed for at skjule din GPS-position, hvilket er både smart og ret unikt.

Tjenesten ser ret ens ud på alle enheder. Mac-versionen er en smule mere enkel end Windows-versionen, men den er dog til at finde rundt i. Både Mac og Windows lider under en pop-up menu, der fra tid til anden blokerer hovedvinduet, men det er noget, man kan vænne sig til.

Android-appen har en smart funktion, hvor du kan omgå mobilens egne GPS-data og i stedet bruge lokaliseringsdata fra den server, du bruger. Desværre virkede det ikke til at narre Pokemon Go til at tro, at vi var i et andet land (for at fange regionsspecifikke pokemoner). Men det gør dig endnu sværere at spore for trackere.

Apps på de forskellige platforme er nemme at bruge. Mængden af funktioner betyder dog, at alle menuerne under hovedvinduet kan føles lidt overvældende for nybegyndere.

Er Surfshark en billig VPN?

Hvis du vil prøve Surfshark gratis, kan det lade sig gøre på flere platforme: Apps på mobil og Mac har en prøveperiode på syv dage. Hvorfor det samme ikke er tilgængeligt til Windows, ved vi dog ikke. Samtidig har du en 30-dages pengene-tilbage-garanti, hvis du er utilfreds.

Betalingsmulighederne er lidt udvidet i forhold til gennemsnittet. Hovedsageligt gennem brugen af Amazon og Google Pay. Vi havde heller ingen problemer med at opsige abonnementet, noget der ellers kan være udfordrende.

Appen till Mac og Windows serligner hinanden ret meget og er begge ret nemme at bruge.

Som med de fleste VPN-tjenester, er Surfshark på udsalg næsten hele tiden. Det betyder, at deres toårige abonnement lander lidt højere end prisen på Private Internet Access pr. måned (PIA koster omkring 13,25 kr. pr. måned ved 3 års abonnement, Surfshark omkring 17 kr. ved 2 års abonnement). Den længere abonnementsperiode gør tjenesten utrolig billig og overkommelig. Hvis man betaler pr. år, stiger den månedlige pris, men er stadig rimeligt overkommelig. Prisen pr. måned (96 kr) er et par kroner dyrere end NordVPN og ExpressVPN, så det bliver hurtigt en dyr omgang.

Hvis du ønsker at føle dig lidt ekstra sikker, kan du opgradere dit abonnement til Surfshark One. For cirka 11 kroner ekstra om måneden får du indbygget antivirus til Windows, Mac og Android. Derudover kan du få opdateringer i realtid, hvis din e-mailadresse eller dine kortoplysninger lækkes i et brud, samt en beskyttet søgefunktion. Med Surfshark One ligger den samlede udgift på ca. 35 kr. om måneden med to års (plus 2 gratis måneder) abonnement, og det kan hurtigt være alle pengene værd, hvis du ikke vil have to abonnementer.

Udbredt og hurtig – men

Surfshark praler gerne med, at de har servere i over hundrede lande. Det er ca. 20 lande mere end mange andre. Samtidig er antallet af servere på 3.200, hvilket er ret standard. Vi må indrømme, at det kan ses. For i mange lande er der kun ét forbindelsespunkt, hvor andre tjenester tilbyder flere forskellige byer.

Samtidig betyder det mindre i praksis. For hvis der er én ting, som Surfshark har tilfælles med NordVPN, så er det hastighed. For vi får rigtig gode hastigheder på de fleste servere. Svartiden kan svinge en smule mellem serverne, men er som regel også helt acceptabel.

Nogle få udfordringer

For både Windows og Mac støder vi dog på nogle få udfordringer i form af at sider der stopper med at indlæse. Dette afhjælpes normalt ved at skifte server, men i enkelte tilfælde har vi for Macs vedkommende været nødt til at slukke for tjenesten i et stykke tid, indtil det retter sig op. Det sker relativt sjældent, men kan godt være lidt irriterende.

Surfshark android
Surfshark One giver dig antivirus, sikker søgning og identitetsovervågning ud over VPN.

Nogle servere, som varierer tilfældigt, er markeret med svartider, så du kan vælge den mest responsive server på det pågældende tidspunkt. Samtidig er langt mindre end halvdelen af serverne markeret med svartider, så den funktion er ikke super brugbar.

En anden ting, der er lidt irriterende, er funktionen til blokering af reklamer, som er lidt for aggressiv. Når den er slået til, er det relativt almindeligt, at f.eks. kommentarfelter på nogle sider ikke indlæses. Nogle sider indlæses slet ikke, f.eks. Linkedin, med blokeringen slået til.

Heldigvis har Surfshark også en Split tunneling-funktion, der er lidt mere avanceret end gennemsnittet. I stedet for blot at lade hele apps passere, kan du vælge enkelte websteder, der ikke skal gå over VPN (og dermed heller ikke påvirkes af den nidkære reklameblokker). Smart, men vi ville foretrække, at det ikke var nødvendig i det hele taget.

Integritet og sikkerhed

Surfshark følger det samme fremgangsmåde for konti som de fleste andre VPN-tjenester: Din e-mailadresse er dit brugernavn. Mullvad og Private Internet Access er to gode eksempler på tjenester, hvor din e-mail-adresse ikke er direkte knyttet til din VPN-konto, hvilket er bedre for dem, der er bekymrede for privatlivets fred.

Bortset fra det, er der ikke noget galt med tjenesten. Forbindelsen er beskyttet af kraftige krypteringer, og hvis du ønsker at reducere din sporbarhed, er multi-hop altid tilgængelig. Det betyder blot, at du går gennem to VPN-servere, med dobbelt kryptering som resultat, for at anonymisere dig yderligere. Selv GPS-spoofing til Android er en god funktion set ud fra et sporingssynspunkt.

Surfshark Android
Alle apps er enkle og overskuelige, så du hurtigt kan få adgang til det, du ønsker.

Men når det kommer til eksterne anmeldelser, må vi sige, at Surfshark er lidt dårligere end gennemsnittet. Der er en anmeldelse af serverne fra 2021, men ellers er det faktisk lidt tyndt besat.

Med hensyn til logs over din færden, så fører Surfshark ifølge dem selv ingen logs. Det er præcis det samme som alle andre også lover. Samtidig er Surfshark meget tydelig omkring hvilke logs de faktisk gemmer, hvordan og hvorfor. Når internationale datasamarbejder kommer i spil, kan man sige, at Surfshark er baseret i Holland og dermed, i hvert fald til en vis grad, er en del af et af Holland og skal følge deres lovgivning.

Riktig god til streaming

Ligesom ExpressVPN er Surfshark klar over, hvilke streamingtjenester de låser op for. Men her falder Surfshark ikke i fælden med at udpege specifikke streamingvenlige servere.

Faktisk har vi bemærket, at servere, der er mærket som specifikt skræddersyet til streaming, torrents eller noget andet har en tendens til at fungere ret dårligt. Cyberghost markerer de servere tydelig, og resultatet er, at størstedelen af deres mærkede servere fejler med streaming.

Surfshark har ikke den funktion, og resultatet er, at vi sjældent har problemer med at låse op for udenlandske streamingtjenester. Vi bliver kun stoppet en enkelt gang eller to, hvor en serverændring var nok til at omgå det.

Hastigheden og de generelt lave svartider betyder også, at Surfshark kan anses for at være særligt velegnet til brug i spil.

Den mere avancerede split tunnelling-funktion kombineret med det faktum, at Surfshark ikke har nogen begrænsninger mod torrents, gør tjenesten også velegnet til dette.

Surfshark Windows
Split tunneling-funktionen er mere avanceret end hos mange andre tjenester.

Surfshark VPN-funktion er fin, og selv om der også er enkelte udfordringer, så vil de fleste få meget ud af tjenesten. Den hjælper med at ryste tracking cookies af sig og skjule din færden, men hvis du har højere standarder end det, bør du måske kigge et andet sted hen.

Billig pakkeløsning med antivirus

Faktisk er der ikke meget inden for VPN, som ikke er inkluderet i Surfshark. Det faktum at Sursharks Android-app er en af de eneste, som kan klare GPS-spoofing er et godt eksempel på dette. Derudover har du selvfølgelig statisk IP, multi-hop, en rigtig god split tunneling-funktion og kill switch. Selv om det er lidt for aggressivt, er det rart også at have ad blockers.

Andre tjenester tilbyder dog testfunktioner til at undersøge bl.a. DNS-lækage, hvilket mangler her.

Med hensyn til VPN-tjenesten er der ganske enkelt ikke noget, som vi synes mangler. Det betyder dog ikke, at den mangler ekstra tjenester. Det kommer i form af Surfshark One for omkring 11 kroner ekstra om måneden.

Det inkluderer antivirus til Mac, Windows og Android. Ironisk nok havde vi problemer med at downloade antivirusprogrammet til Windows, mens VPN’en var aktiv, men når det først er installeret, fungerer det fint. Præcis hvor godt det virker har vi ikke undersøgt, men det kan være rart at have én faktura i stedet for to, hvis du vil have hele pakken. Surfshark One inkluderer også overvågning af både e-mail og betalingskort for at tjekke, om de er med i eventuelle online-lækager. Den del er dog udelukkende på Surfsharks webtjeneste og har intet med appen at gøre. Det samme gælder for den anonyme søgetjeneste, som giver dig mulighed for at søge anonymt på internettet.

Konklusion – Er Surfshark pengene værd?

Absolut! selve grundtjenesten er et par kroner dyrere end Private Internet Access, men i det store hele er Surfshark en meget billigere tjeneste. Funktionerne er flere, og besværet er meget mindre, især for Macs. Udover det er det en for det meste rigtig hurtig tjeneste, næsten uanset hvilket land vi forbinder til.

Som en ekstra bonus vil vi sige, at Surfshark One er en af de billigste alt-i-en-løsninger med både VPN og antivirus i samme pakke.

Surfshark (DK)

Specifications

Ubegrænset

Servere

3200

Oprindelsesland

Holland

Betalingsmuligheder

Kort, Paypal, Bitcoin, Android Pay, Amazon Pay

Ekstra funktioner

Split tunneling, multi-hop, GPS-spoofing (Android), Kill Switch

Prøvetid

Gratis prøvtid på 7 dage (Mac, Android, Iphone)

Ja

100+

Ja

Windows

1 måned, 1 år, 2 år

55 Euro

Pris for en måned

12.95 Euro

60 Euro

294 Mbit/s (på 300 Mbit/s forbindelse)

300 Mbit/s (på 300 Mbit/s forbindelse)

282 Mbit/s (på 300 Mbit/s forbindelse)

Engelsk

Engelsk

Ja

WireGuard, OpenVPN, IKEv2

advertisement
Bedste Billige VPN

Surfshark (DK)

Specifications

Ubegrænset

Servere

3200

Oprindelsesland

Holland

Betalingsmuligheder

Kort, Paypal, Bitcoin, Android Pay, Amazon Pay

Ekstra funktioner

Split tunneling, multi-hop, GPS-spoofing (Android), Kill Switch

Prøvetid

Gratis prøvtid på 7 dage (Mac, Android, Iphone)

Ja

100+

Ja

Windows

1 måned, 1 år, 2 år

55 Euro

Pris for en måned

12.95 Euro

60 Euro

294 Mbit/s (på 300 Mbit/s forbindelse)

300 Mbit/s (på 300 Mbit/s forbindelse)

282 Mbit/s (på 300 Mbit/s forbindelse)

Engelsk

Engelsk

Ja

WireGuard, OpenVPN, IKEv2

advertisement

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv