Test: Private Internet Access – En brugbar budgetløsning

Daniel Hessel

Private Internet Access, eller PIA, bliver ofte valgt som en af de billigere VPN-tjenester. I hvert fald når man ser på lidt længerevarende abonnementer. På trods af den lave pris er der faktisk meget positivt at sige om PIA. Men det viser sig også, at det helt afhænger af den platform, du bruger.

  • Billigt ved abonnement i længere perioder
  • Generelt hurtig
  • Mange samtidige brugere

  • Mac-appen er det rene vilde vesten
  • Animationer gør Android-appen langsommere
  • Ustabile hastigheder
Bedste Budget VPN

Rating – Private Internet Access

Brug- og brugerflade 4.5

Abonnement og betaling 4.5

Hastighed og tilgængelighed 3

Integritet og sikkerhed 4

Alsidighed 3.5

Ekstra funktioner 4

Overall 3.5

Specialtilbud! Få PIA for under 14 kroner om måneden

advertisement
Sådan tester vi VPN-tjenester

Er Private Internet Access en god VPN?

Det korte svar efter en længere testperiode er: Ja, så længe du ikke bruger tjenesten på en Mac. På den platform synes tjenesten at skyde i alle retninger på én gang, hvilket betyder, at intet fungerer efter hensigten.

Ud over at være ineffektiv til Mac, afspejles den lavere pris i meget ustabile hastigheder. Den fungerer tilfredsstillende hurtigt, når vi forbinder til servere i Danmark eller vores nabolande. Men vi skal blot oprette forbindelse til en server på i England, for at der kommer udsving i hastigheden. Det er endnu værre i forhold til amerikanske servere, hvor hastigheden svinger voldsomt.

Private Internet access, PIA, på Android

Godt for alle – undtagen Mac-brugere

Private Internet Access er tilgængelig som en app til de mest udbredte systemer. For routere, spilkonsoller og smart-tv’er er tjenesten tilgængelig via DNS, som det normalt er tilfældet.

Appene til Android og iPhone er generelt nemme at bruge, men har også en sjov detalje, som vi ikke har set før. Hjemmesiden kan nemlig tilpasses fuldstændigt. Det betyder, at du kan holde den så ren som muligt, hvis du kan lide den slags.

Android-appen lider dog under en masse langsomme animationer. Det betyder, at det som regel tager et par sekunder, før et menupunkt glider ind eller ud af syne, før du kan fortsætte. Appen er ikke langsom, men animationerne får det til at føles sådan.

Windows-appen kan ikke tilpasses i samme grad, men den er fuldt ud funktionsdygtig. Grænsefladen er ikke den enkleste i sin klasse, men den er ret nem at følge. Mac-appen ligner de andre og har en masse funktioner sammenlignet med mange andre VPN-tjenester.

På trods af den generelt lave pris for VPN-tjenesten får du lov til at tilslutte et ret højt antal enheder. Hele ti enheder kan bruge tjenesten samtidig. Det betyder, at de fleste enheder i en familie kan bruge den samme konto uden at blive overbelastet.

Selve tjenesten er tilgængelig på alle nordiske sprog, undtagen svensk, hvilket kan undre lidt. Men for en gang skyld kan vi i Danmark glæde os over at være med.

Forsiden på både Mac og Windows er enkelt og overskuelig.

Private Internet Access: Rigtigt billig VPN-tjeneste

Der er én ulempe ved privat internetadgang, og det er, hvor besværligt det er at opsige abonnementet. Eller rettere sagt, den automatiske fornyelse. Det er ikke noget, som du har brug for at bruge særlig ofte, men firmaet har gjort sig meget umage for at skjule funktionen på deres hjemmeside (Oversigt over abonnementer og en lillebitte menuknap ved siden af den lige så lillebitte tekst om, hvornår abonnementet fornyes). Når man først har fundet den, kræver det et par ekstra trin at opsige tjenesten i forhold til konkurrenterne.

Private Internet access, PIA, auto renewal
Et godt eksempel på, hvordan man gør det så besværligt som muligt at opsige sit abonnement.

Men den store fordel ved PIA er prisen. Eller rettere sagt, prisen, når du vælger et toårigt abonnement (med 4 gratis måneder oveni). Det koster kun omkring 14 kroner om måneden (385 kroner i alt), hvilket er virkelig billigt. Mulighederne for en måned og et halvt år er også billige, men her er forskellen til konkurrenterne mindre.

Når det gælder til betalingsmuligheder, kan du betale med kort, Paypal eller Bitcoin.

Hvad angår en gratis version af Private Internet Access, så er der en, på en måde. Mobilappen tilbyder en gratis prøveperiode på syv dage. Tjenesten i det hele taget eksisterer ikke som en gratis tjeneste, men har i det mindste en 30-dages pengene tilbage garanti.

I denne sammenhæng skal det også nævnes, at Private Internet Access er ejet af firmaet Kape, som også ejer ExpressVPN, Cyberghost og Zenmate.

advertisement
Private Internet access, PIA, till windows
Det er muligt at udvide hovedvinduet til Windows og Mac for at få meget mere information.

Ujævn hastighed og rodet på Mac

Private Internet Access har ca. 3.500 servere i 84 lande, hvilket er absolut acceptabelt. Som standard i appen er alle servere arrangeret efter deres ping-hastighed. Dette er også ret præcist, så længe vi kigger i Danmark eller vores nabolande.

Ude i Europa får vi som regel rigtig gode hastigheder, hvor Danmark selvfølgelig er hurtigst. Et spring over den engelske kanal sænker hastigheden en smule, men ikke så meget at det virkelig generer.

Det er værre med forbindelser til servere i USA. Uanset hvilken enhed der er tale om, stemmer den angivne responstid næsten aldrig overens med vores egne målinger. Samtidig kan to enheder, der er forbundet til det samme netværk og den samme server i USA, få helt forskellige målinger. Det er ret ustabilt.

Problemer på Mac

Til Windows- og mobilenheder virker det mest stabilt, og vi oplever ingen alvorlige problemer under surfing. På Mac er det derimod helt hen i vejret.

Vi har prøvet det på tre forskellige Mac-computere og forskellige brugerkonti, og det samme problem opstår på dem alle. For det første ser det ud til, at reklameblokering er slået til, uanset om vi ønsker det eller ej, hvilket i sig selv er et problem. For det andet holder alle browsere op med at reagere og indlæse sider tilsyneladende tilfældigt, uanset hvilken server vi er forbundet til, og uanset hvilket land vi befinder os i. En midlertidig løsning, som vi har fundet efter mange forsøg, er at ændre DNS-tjenesten i appen. Så kører det som regel et stykke tid og fungerer ligesom på de andre platforme. Men efter alt mellem fem og 30 minutter er vi tilbage til det punkt, hvor det holder op med at virke.

Hvis du eller en anden, der skal dele kontoen, bruger en Mac, kan vi derfor ikke anbefale Private Internet Access. Tjenesten fungerer meget bedre på de andre platforme.

Private Internet access, PIA,  till Android
Kill Switch er indbygget i Android nu, så det er ikke rigtig en funktion i Privat internetadgang.

Hvor sikker er PIA?

Privat internetadgang har en lillebitte funktion, der føles meget enkel, men vi er overraskede over, at ikke flere bruger den. Du får tildelt et tilfældigt brugernavn. I stedet for at logge ind med din e-mail-adresse og adgangskode som normalt, får du et nummer som brugernavn.

Det er en lille ting og virker måske ubetydeligt. Men det faktum, at du ikke behøver at bruge din e-mailadresse som brugernavn, giver altid en vis beskyttelse af privatlivets fred, hvis Private Internet Access bliver hacket i fremtiden.

Ikke fordi vi tror, at PIA er i fare for at blive hacket i tide og utide. Med den samme ejer som ExpressVPN er tjenesten god til at få sine funktioner gennemgået af uafhængige eksterne aktører.

Når det gælder selve tjenesten, er sikkerheden god. Der gemmes ingen logs, der kan knyttes til en person, og deres kryptering er opdateret. Samtidig er der multi-hop, hvilket betyder at din trafik bliver dirigeret og krypteret gennem to servere, hvis du vil føle dig ekstra sikker.

Noget, der føles lidt bekymrende, er dog, at den automatiske tilstand gerne bruger IKEv2-protokollen. Ikke altid, men ofte. Dette på trods af, at flere andre udbydere, herunder søstertjenesten ExpressVPN, har fjernet protokollen, fordi den anses for at være gammel og usikker.

Private Internet access, PIA,  till Iphone
Ret rent og enkelt design i iPhone-appen
advertisement

I brug

Når det gælder streaming, begår Private Internet Access den samme fejl som Cyberghost, når det drejer sig om mærkning af servere.

Nogle af dem er mærket som egnede til streaming. Det lyder godt, i teorien. Ligesom med Cyberghost viser det sig, at netop serverne der er mærket til streaming, er dem der næsten altid giver problemer.

Når det gælder andre servere i USA, fungerer det for det meste fint med Private Internet Access og udenlandske streamingtjenester. Generelt set er USA dog ikke det bedste land at oprette forbindelse til, for di hastighederne svinger så meget. Du kan streame indhold, men hvis du har brug for den hurtigst mulige forbindelse for at streame 4K HDR-materiale, er der ingen garanti for at PIA kan levere.

Hvis du af en eller anden grund ønsker at bruge en VPN, mens du spiller spil, er det lidt det samme. Hvis du kobler dig på via en server i Storbritannien, får vi ret lav latency og høje hastigheder. Men vi vil ikke anbefale Private Internet Access, hvis du har brug for at oprette forbindelse uden for Norden. Storbritannien har ret høje svartider (med hurtige hastigheder) og USA har helt forfærdelige svartider.

Når det gælder P2P og torrents, har Private Internet Access ingen begrænsninger. Nogle tjenester har måske specifikt mærkede servere til den slags trafik, men det har vi ikke set her.

For dem, der ønsker anonymitet, er selve VPN-tjenesten god, især med multi-hop. Det tilfældige brugernavn føles også som et ekstra lag af anonymitet.

Private Internet access, PIA,  till Mac
Eksempel på indstillingerne i Mac-appen

Ekstra funktioner i Private Internet Access

Med en lav pris følger… ekstra funktioner! Her er de bare ikke alle sammen lige smarte.

Appen indeholder det meste af det, du har brug for. Split tunnelling, Kill Switch, ad blocker og multi-hop er inkluderet som standard. I det hele taget føles tjenesten generelt meget veludstyret.

Men fordi prisen er så lav, skal du betale cirka 20 kroner ekstra om måneden, hvis du vil have fast IP-adresse.

Hvis du vil have Antivirus, tilbydes det også for cirka 11 kroner ekstra om måneden. Ulempen her er, at du skal beslutte dig for, om du vil have antivirus fra starten. Den del findes kun som tillægstjeneste og kan kun tilføjes, når du tegner et nyt abonnement. Der er ikke nogen som helst mulighed for at tilføje denne tjeneste efterfølgende. Helt og aldeles et hul i hovedet.

Private Internet access, PIA, smart DNS-tjänst
Vil du have VPN på Apple TV, PS5 eller et smart-tv? et understøtter Private Internet Access også.

Konklusion: Er PIA en god VPN-tjeneste?

Generelt kunne PIA have været en VPN-tjeneste med enkelte småfejl og mangler. Men så kommer Mac-appen og ødelægger dét billede.

Kort sagt: Private Internet Access er en fantastisk VPN-tjeneste, der er billig, kan bruges af mange på samme tid og som er fyldt med funktioner. Men hvis du har en eller flere Macs imellem dine enheder, kan vi absolut ikke anbefale tjenesten. Men hvis dit hjem er en Mac-fri zone, er dette en god og billig løsning.

advertisement
Bästa budgetval

Private Internet Access (DK)

Specifications

Antal enheder

10

Servere

3500

Oprindelsesland

USA

Betalingsmuligheder

Kort, Paypal, Bitcoin

Ekstra funktioner

Statisk IP (koster ekstra), Antivirus (koster ekstra), Kill Switch, multi-hop, split tunneling

Prøvetid

Syv dage på mobilen

Kill Switch

Ja

Lande

84

Uafhængig kontrol

Ja

Platforme

Windows, Mac, Android, iOs, iPadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Abonnementsperioder

1 måned, 6 måneder, 2 år

Pris 6 måneder

6,79 euro pr. måned

Pris 1 måned

10,69 euro

Pris to år

1,85 euro pr. måned

Gennemsnitshastighed Storbritannien

60 Mbit/s (på en 100 Mbit/s-forbindelse)

Gennemsnitshastighed Danmark

83 Mbit/s (på en 100 Mbit/s-forbindelse)

Gennemsnitshastighed USA

30 Mbit/s (på 100 Mbit/s uppkoppling)

Sprog på hjemmesiden

Dansk

Sprog i app

Engelsk

Adgang til streamingtjenester

Ja

VPN-Protokol

Open VPN, Wireguard, IKEv2

advertisement

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv