Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Daniel Hessel

NordVPN er en af de helt store spillere på VPN-markedet, og det er nemt at forstå hvorfor, når vi tester tjenesten. De vigtigste funktioner er nemme at bruge uanset platform, men der er flere gode funktioner til dem, der har brug for det. Vi får klasseledende hastigheder, næsten uanset hvilken server vi opretter forbindelse til. Og bedste af alt – det fungerer, når det gælder streaming af film og tv-serier med forskellige streamingtjenester.

NordVPN huvudvy
NordVPN hovedmenuen i Windows

Tilbud! Spar 60% på NordVPN

  • Hurtig og stabil
  • Mange sikkerhedsfunktioner
  • Tilgængelig på mange platforme

  • Noget underudviklet iPhone-app

NordVPN Vurdering

Brug- og brugerflade 4.5

Abonnement og betaling 4

Hastighed og tilgængelighed 4.5

Sikkerhed 4.5

Alsidighed 4.5

Ekstra funktioner 4

Overall 4.5

advertisement
Sådan tester vi VPN-tjenster

Konklusion: Er NordVPN god?

Med hensyn til brugervenlighed, stabilitet og funktioner, synes vi, at NordVPN er den bedste af alle de VPN-tjenester, vi har testet. Samtidig er dette et premium-valg, så det er for dem, der ikke er villige til at gå på kompromis med noget som helst.

Du får præcis, hvad du betaler for: Pålidelighed, hurtige hastigheder, pålidelige funktioner, sikkerhed og fortrolighed – alt sammen pakket ind i en brugervenlig grænseflade, der fungerer på både desktop og mobiltelefoner. Vi kan varmt anbefale NordVPN.

NordVPN

Alsidig og nem at bruge

Når vi har valgt abonnementstype og oprettet en konto på virksomhedens hjemmeside, kan vi tilslutte i alt seks forskellige enheder, der kan bruge tjenesten på den samme konto. Det er ret standard og hverken højt eller lavt i den sammenhæng.

NordVPN er tilgængelig til Windows, Mac, Android, iPhone og Linux. Der er også understøttelse for at køre tjenesten på din router (hvis routeren selv understøtter det). Hvis du kører tjenesten via din router, kan du omgå begrænsingen i antallet af opkoblede enheder og beskytte alle enheder i dit hjem.

NordVPN tilbyder også flere vejledninger til opsætning af tjenesten på smart-tv’er, NAS-enheder, Xbox, Playstation og meget mere.

Uanset platformen ser tjenesten ret ens ud. Det er godt, for hvis du har brugt den på én enhed, vil du hurtigt kunne genkende den, når du skifter til en anden. Hovedvisningen fokuserer på din aktuelle forbindelse og en liste over lande, hvor der er tilgængelige servere. På en computer suppleres listen af et verdenskort, så du nemt kan se dine muligheder.

Forudindstillinger

Ud over de tilgængelige lande og – nogle steder – byer, er det også muligt at vælge nogle forudindstillinger, som har særlig fokus på download, hastighed eller webbrowsing. Der er ingen forudindstillinger for streaming, men det er ikke nødvendigt, for det fungerer upåklageligt, uanset hvad du vælger. Tjenestens brugerflade er ganske enkelt meget let at bruge og overskuelig.

For dem med mere krævende behov er der en masse ekstra funktioner inden for rækkevidde. Vi gennemgår det meste af herunder. Men værd at fremhæve er for eksempel meshnet, som giver dig mulighed for at oprette VPN-tunneler direkte mellem dine egne enheder, mulighed for fast IP-adresse, en god Kill Switch og en indbygget understøttelse af Onion over VPN-funktionen (Onion Over VPN-funktionen giver dig alle fordele ved The Onion Router (Tor) samt den ekstra sikkerhed fra en VPN-tunnel).

NordVPN Mac statistik
Du kan også få statistik over dit forbrug. Dette eksempel er fra Mac-appen.

Hvor meget koster NordVPN

NordVPN er tilgængelig i tre forskellige niveauer (NordVPN Standard, Plus og Complete). Disse tre kan købes enten månedligt, årligt eller for en toårig periode.

VPN-tjenesten samt malware- og reklameblokering er inkluderet i alle abonnementer. Plus-planen tilføjer en password manager (NordPass) og kontrol af databrud, mens Complete-planen også tilføjer en gigabyte krypteret cloudlagring.

Den månedlige standardpris for Standard-planen med moms er 123,75 kr., hvis du køber én måned ad gangen (136,25/161,25 kr. for Plus og Complete). Det bliver selvfølgelig billigere, hvis du tilmelder dig for en længere periode. Grundprisen for standardabonnementet er ca. 55 kr. pr. måned (661,25 kr. i alt) for et år og ca. 44 kr. pr. måned for to år (1.048,75 kr.). Samtidig tilbyder de meget ofte rabatter på længere abonnementer, hvor du kan spare 50 procent eller mere og også få et par gratis måneder. For virksomheder findes der en skræddersyet version, der hedder NordLayer.

NordVPN findes ikke i en gratis version. De har dog en prøveperiode på 30 dage, hvor du kan få dine penge tilbage, hvis du ikke er tilfreds. Dette gælder dog ikke, hvis du har købt via Apples App Store.

Når det kommer til betalingsmuligheder, er der kortbetaling, Apple- og Google Pay, Paypal og kryptovalutaer som Bitcoin. I Danmark er det endnu ikke muligt at købe gavekort i butikker.

Det er også nemt at annullere tjenesten. Det kan du gøre via hjemmesiden, enten fra en computer eller en mobiltelefon. Ved at slå den automatiske fornyelse fra, løber abonnementet i hele den periode, du allerede har betalt for, uden at der trækkes et nyt beløb, når det udløber.

Split tunneling i NordVPN
Du får understøttelse af split tunneling, hvis du har brug for det. Her ses funktionen i Windows-appen
advertisement

Hvor hurtig er NordVPN?

Med hensyn til størrelse og netværk er NordVPN ret omfattende. Virksomheden har lidt over 5.400 servere i 60 lande, hvilket burde dække de flestes behov. I større lande er der næsten altid flere byer at vælge imellem, og endda flere forskellige servere i hver by.

Når det gælder hastighed er NordVPN blandt de hurtigste vi har testet. Hastigheden på vores hjemmenetværk påvirkes ikke nævneværdigt, uanset om det er i Danmark, England eller USA, vi forbinder til. Normalt behøver vi kun at indtaste et land for at kunne surfe hurtigt, og det er kun lejlighedsvis, at vi støder på en sløv server og har været nødt til at vælge en anden manuelt. Når det gælder mobil surfing, er det indtil videre kun Google One VPN, der slår NordVPN i hastighed. Men samtidig har Googles tjeneste kun en brøkdel af de funktioner, der tilbydes her.

Nordvpn mac karta
Verdenskortet gør det nemt at navigere. Her illustreret i Mac-appen.

NordVPN er også enormt stabil. På trods af den indbyggede Kill Switch og DNS-lækagebeskyttelse støder vi næsten aldrig på nogen mærkbare forsinkelser med tjenesten aktiveret. Heller ikke når vi surfer mobilt og skifter fra Wi-Fi til mobildata, hvilket vores test viser, at andre tjenester kan have problemer med. Samtidig er vi ikke stødt på nogen hjemmesider eller apps, der er holdt op med at fungere, hvilket ellers også er ret almindeligt.

Hvor sikker NordVPN?

Juridisk set er NordVPN baseret i Panama. Det skyldes, at landet ikke har nogen love om datalagring og ikke er en del af internationale datasamarbejder som Five Eyes eller Fourteen Eyes. Selve virksomheden er oprindeligt fra Letland og blev grundlagt i 2012.

Når du bliver kunde hos NordVPN, opretter du en konto med din e-mailadresse. Dette kombineret med de fleste betalingsmuligheder overvejende er sporbare, vil nok få de mest privatlivsbevidste mennesker til at rynke på næsen. Men hvis du er tryg ved den del, er sikkerheden faktisk ok.

Da NordVPN befinder sig i et land uden love om datalagring, kan NordVPN opretholde en god politik om ikke at føre logs over brugen af tjenesten. Denne påstand bakkes op af en revision udført i 2020 af PricewaterhouseCoopers (PwC), som ikke fandt spor af gemte logfiler.

Flere elementer, der holder dig beskyttet

Når du først er inde i tjenesten, er der flere elementer, der holder dig beskyttet. Krypteringen er i form af AES-256-GCM, og de bruger deres egne DNS-servere til at skjule din browsing for tredjeparter. Du finder også en DNS-lækagetest, så du kan se, om du er helt sikker.

For dem, der ønsker et ekstra lag af anonymitet, tilbyder de både dobbelt VPN (til Windows, Mac og Android) og Onion-forbindelse. Førstnævnte er ret langsom, men betyder, at din trafik går gennem to servere, hvor data oven i købet bliver genkrypter imellem dem, for at give ekstra sikkerhed. Onion-forbindelsen går gennem Nords VPN-servere til en Onion-router for også at dobbelt-maskere din trafik.

Kill switch er også indbygget, og du får faktisk hele to. En almindelig, som afbryder din internettrafik, hvis forbindelsen går ned. Så er der en ekstra, som automatisk lukker dine tilsluttede apps ned, hvis netværket går ned.

Når det kommer til understøttede VPN-protokoller, er det primært Open VPN og firmaets eget Nordlynx (med IKEv2 ved siden af). Nordlynx er baseret på Wireguard-protokollen, men er blevet tilpasset en smule af NordVPN. Den giver en god sikkerhed i sin kerne, mens hastighederne siges at være lidt højere end Wireguard som standard. En påstand vi er tilbøjelige til at være enige i.

Når det kommer til undersøgelser af uafhængige tredjeparts virksomheder, har NordVPN gennemgået flere af slagsen. Android-appen er bl.a. certificeret af ioXt Alliance for kryptering og netværkssikkerhed. Alle apps er også blevet revideret af VerSprite, og NordVPN har et aktivt program til sporing af fejl for hurtigt at opdage og rette huller eller fejl.

NordVPN Android
For Android ser det nogenlunde det samme ud som for computere.
advertisement

Virker NordVPN til streaming og spil?

Med en gennemgående pålidelig, stabil og hurtig tjeneste, er vi næppe overrasket over, hvordan NordVPN klarer sig i vores individuelle tests.

Faktisk stødte vi i vores test af streamingtjenester ikke på nogen problemer med hverken amerikanske tjenester som Netflix, Amazon Prime Video eller Disney+. Oftest vil en af dem lave fejl og kræve en serverændring for at komme op at køre, men her virkede det øjeblikkeligt hver gang vi testede.

Det samme gælder for de britiske tjenester, med BBC iPlayer i spidsen. Igen fungerede det upåklageligt hver gang vi testede det.

Når det gælder torrents og P2P, er de ikke tilgængeligt på alle servere, men det er ret tydeligt angivet, hvilke servere der understøtter det. Det gør den del af brugen af en VPN meget let.

Med hensyn til onlinespil handler det på vores breddegrader mest om at maskere IP-adressen snarere end at få adgang til andre lande. Derfor testede vi primært mod danske servere under spilsessioner. Selv der oplevede vi ikke nogen nævneværdige problemer med forbindelsen.

Når det gælder anonymt browsing, har vi allerede gennemgået det meste af det og kan sige, at det er rigtig godt. Du skal oprette en konto og betale, men selve tjenesten tilbyder funktioner, der vil dække de fleste behov.

NordVPN Iphone
iPhone-appen mangler nogle funktioner, men den er nem at bruge.

Ekstra funktioner

Når det kommer til ekstra funktioner, er der mange relateret til VPN-tjenesten. Her finder du blandt andet dobbelt kill switch, muligheden for fast IP-adresse, Meshnet, DNS leak test, Split tunnelling og dobbelt VPN-forbindelse. Kort sagt, en masse funktioner.

En fast IP-adresse koster ekstra, hvis du betaler pr. måned eller vælger den billigste pakke, men funktionen er inkluderet i de 1- og 2-årige abonnementer.

NordPass password-tjenesten er også inkluderet i de dyrere pakker, men kan også købes helt separat, hvis du ønsker det. Online lagring på en terabyte er også inkluderet i en tjeneste kaldet NordLocker.

Desuden omfatter tjenesten også reklameblokering, beskyttelse mod malware og endda mulighed for at undersøge din e-mailadresse for at se, om den er blevet lækket i et databrud med en hvilken som helst tjeneste.

Alle de ekstra funktioner i NordVPN er meget tæt knyttet til VPN. På den ene side føles det smart og strømlinet. På den anden side leder du måske efter en tjeneste, der kombinerer f.eks. VPN med firewall eller antivirus, og så er dette måske ikke din løsning.

Nordvpn mac inställningar
Eksempel på indstilllinger for Mac

Konklusion – Er NordVPN en god tjeneste?

NordVPN er den bedste løsning, når det gælder premium VPN-tjenester. Sikkerheden er solid, og tjenesten føles sikker, når vi bruger den. Det er svært at finde en hurtigere tjeneste, der også fungerer så smertefrit, når du f.eks. streamer. Dertil kommer, at de tilhørende apps gør det nemt at få adgang til de grundlæggende funktioner og samtidig ganske godt tilpasset til dem med ekstra krav. iPhone-appen mangler nogle funktioner i forhold til de andre, men ellers er tjenesten som sådan den bedste i test.

Det, der kan være en ulempe, er den generelt lidt højere pris for tjenesten. Det er nemt at finde en billigere VPN-tjeneste, der fungerer godt eller bare okay hele vejen igennem. Samtidig får du virkelig hvad du betaler for med NordVPN.

advertisement
Bedste premiumvalg

NordVPN

Specifications

Antal enheder

6 ad gangen

Servere

5600+

Oprindelsesland

Panama

Betalingsmuligheder

Kort, Google Pay, Apple pay, Paypal, Kryptovaluta

Ekstra funktioner

Kill Switch, Split Tunneling, dedikeret IP, mesh-net, blokering af reklamer, beskyttelse mod malware, test af DNS-lækage mm

Findes som gratis VPN

Nej (30 dage pengene tilbage-garanti)

Hjemmeside

NordVPN

Kill Switch

Ja (dobbelt)

Lande

60+

Uafhængig kontrol

Ja

Platforme

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Chrome, Firefox, Android TV, Amazon Fire Stick, Xbox Series X, Xbox One, Playstation 4, Playstation 5, Router, Oculus Quest, Raspberry Pi, Chromebook, Chromecast, Amazon Kindle Fire

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

661,25 kr. (Standard)

Pris 1 måned

123,75 kr. (Standard)

Pris 2 år

1.048,75 kr. kr (Standard)

Gennemsnitshastighed Storbritannien

87 Mbit/s på 100 Mbit/s-lina

Gennemsnitshastighed Danmark

92 Mbit/s på 100 Mbit/s-lina

Gennemsnitshastighed USA

70 Mbit/s på 100 Mbit/s-lina

Sprog i app

Engelsk

Sprog på hjemmesiden

Dansk

Adgang til streamingtjenester

Ja

VPN-Protokol

Open VPN, Nordlynx, IKEv2

advertisement

Guider
Laptop VPN

Hvornår skal jeg bruge en VPN? Og hvornår skal jeg lade være?

Stortest
Bästa billiga VPN. Bildkälla: Getty

Top 3: Bedste billige VPN (2023)

Guider
Hvad er en Kill Switch

Hvad er en Kill Switch, og hvorfor har du brug for én?

Guider
VPN röd knapp

Er VPN lovligt?

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv