Test: Google One VPN – Verdens mest enkle VPN

Daniel Hessel

Google One VPN adskiller sig fra andre VPN-tjenester på flere forskellige måder. Afhængigt af dit udgangspunkt og dine krav kan det være præcis, hvad du leder efter. Men hvis du har nogen specifikke behov, kan det samtidig være en ret udfordrende tjeneste.

Google One VPN Android

  • Hurtig
  • Super nem at bruge
  • Godt, hvis du kan lide Googles cloud storage

  • Ingen understøttelse af Mac/Windows/Linux
  • Kan ikke købes separat
  • Stort set ingen tilpasningsmuligheder

Betyg – Google One VPN

Brug- og brugerflade 2

Abonnement og betaling 2

Hastighed og tilgængelighed 2

Sikkerhed 3

Alsidighed 1

Ekstra funktioner 1

Overall 2

Sådan tester vi VPN-tjenester

Vurdering: Er Google One VPN god?

På trods af at Google One VPN kommer fra en virksomhed, der overvåger alt, hvad du gør, er det en overraskende seriøs service, når det gælder beskyttelse af personlige oplysninger. Samtidig er det måske den mest simple VPN-tjeneste, du kan finde, og samtidig en af de langt hurtigste. Den er dog også i høj grad et særtilfælde på VPN-markedet. Det skyldes, at den ikke kan købes separat, at den kun fungerer med Android og iPhone/Ipad og ikke rigtig tilbyder nogen indstillinger ud over en tænd/sluk-knap.

Meget nem at bruge – hvis du kan finde den

Google One VPN har ikke sin egen app, men kan findes og aktiveres via Google One-appen (Android, iPhone/iPad). Denne app bruges af enkeltpersoner til at administrere dine abonnementer på Googles cloud-tjeneste. Så det er muligt, at du aldrig har hørt om den, og der er heller ikke ret meget at administrere, ud over at forny dine abonnementer på Googles online lagerplads. I USA er der nogle ekstra frynsegoder knyttet til det abonnement, men på vores breddegrader er det lagerplads og VPN, der er med.

Selve appen er kun tilgængelig til mobile enheder. Det vil sige telefoner og tablets med Android og Apples iPhones og iPads. Hvis du vil have en VPN på en computer, router eller andet, skal du kigge efter en anden tjeneste.

Samtidig er tjenesten ret generøs, idet der ikke er nogen begrænsning på antallet af tilsluttede enheder. Så hvis du tilfældigvis har en flåde på tredive mobile enheder, der alle bruger den samme Google-konto, er der ingen reel hindring for at køre dem alle sammen på samme tid.

Den største enkeltstående fordel ved Google One VPN er dens enkelhed. Når du først har fundet den lidt skjulte placering i Google One-appen, skal du blot aktivere den, og så er du klar til at gå i gang.

For iPhone og iPad er den eneste indstilling, du kan foretage, on/off. På en Android-enhed er der også en simpel Kill Switch og endda Split tunnelling, så enkelte apps kan oprette forbindelse til internettet uden at gå gennem VPN-tunnelen. Men herefter er der ikke mere, du kan justere.

Google One VPN  web

Hvad koster Googles VPN?

Som nævnt er Google One VPN ikke en selvstændig tjeneste. Den er en del af Google One-abonnementet. Dette er det navn, som Google bruger, når du vil købe ekstra plads til Google Drev, Google Fotos og Gmail.

Som standard har du 15 gigabyte gratis hos Google til alle deres tjenester. Hvis du har brug for mere, giver Basic- og Standard-pakkerne dig henholdsvis 100 og 200 gigabyte ekstra lagerplads. Det efterfølgende trin hedder Google One Premium og indeholder ud over to terabyte lagerplads også VPN-tjenesten. Den er også inkluderet, hvis du køber endnu mere lagerplads.

Google One Premium koster 79 kr. om måneden eller 799 kr. om året (hvilket svarer til 66,5 kr. om måneden). Det er ikke muligt at vælge længere bindingsperioder end et år. Da VPN-tjenesten er inkluderet i køb af lagerplads, er det svært at bestemme prisniveauet på selve tjenesten.

Hvis du allerede bruger Google Drive og virksomhedens andre tjenester flittigt, er Google One en fin bonus. Men hvis du bare vil have VPN-tjenesten, er det en ret dyr affære.

Hastighed og tilgængelighed

Det er svært at fastslå, hvor mange servere Google One VPN har, da de ikke oplyser sådanne tal. Tjenesten har fokus på at maskere din IP-adresse, og ikke på at forfalske din lokation, så det ser ud som om du befinder dig i et andet land eller lignende.

Ud fra det perspektiv får Google One VPN lave karakterer i denne kategori. Tjenesten opretter forbindelse til en server i det samme land, som du befinder dig i, uden at du kan påvirke noget som helst.

Til gengæld er Google One VPN langt den hurtigste VPN-tjeneste, vi har testet. Når vi måler hastigheden, er der stort set ingen forskel på, om vi kører med eller uden VPN. De få megabit per sekund, der går tabt, kan lige så godt skyldes variationer i netværket og intet, der påvirker browsinghastigheden overhovedet. Det skyldes sandsynligvis, at Google netop kobler dig på en server her i landet, og ikke på en server i f.eks. USA.

.

Google One VPN Iphone
Google One VPN på iPhone har stort set kun én tænd/sluk-knap

Integritet og sikkerhed

Privatliv og Google lyder lidt som to modsætninger, der er svære at få til at mødes Hele virksomhedens forretningskoncept er baseret på at vide, hvad du foretager dig på internettet, og derefter vise dig relevante reklamer baseret på de data, de har indsamlet.

Derfor er det lidt af et paradoks at se, hvor velbygget denne VPN-tjeneste egentlig er.

Google gemmer data i form af logfiler om, hvor mange forbindelser du har oprettet i den seneste måned. Det er en procedure, som mange andre også bruger til at holde styr på antallet af tilsluttede enheder. Og så er der også informationer om, at VPN-abonnementet er knyttet til din Google-konto. Så hvis du lægger vægt på total anonymitet og sikring mod sporbarhed, er det næppe Google, du skal vælge. Men for dem, der allerede bruger Googles tjenester, er det stadig relativt lidt, du betaler for VPN-tjenesten. Ingen af logfilerne gemmer, hvad du har gjort, mens tjenesten var aktiv, så på det er ikke fordi Google indsamler informationer om, hvilke hjemmesider du besøger.

Samtidig er Google selv baseret i USA og skal derfor overholde landets love om opbevaring af data. Tjenesten som sådan er baseret på open source og kan gennemgås af alle, der har lyst. I 2021 blev tjenesten gennemgået af NCC Group, som var positiv. Der er stærke beskyttelsesforanstaltninger mod hacking og installation af bagdøre i systemet.

.

Google One VPN Android
Google One VPN kill switch och split tunneling på Android

Låser Google One VPN op for noget indhold?

Da Google one VPN er en ekstremt simpel tjeneste, der primært er designet til at skjule din rigtige IP-adresse, mens du er på internettet, er den ikke designet til at låse op for noget som helst.

Som bruger ved du ikke engang, hvilken server der er valgt, eller hvilken placering det ser ud til at komme fra.

Derfor gør tjenesten absolut intet, når det gælder om at kunne se amerikansk Netflix eller lignende. Simpelthen fordi en sådan funktionalitet mangler.

Når det gælder torrents og onlinespil, kan vi ikke sige, at vi stødte på nogen umiddelbare problemer. Men uden mulighed for at kontrollere tjenestens forbindelse er der ikke meget at gøre ved det, hvis det ikke fungerer. Du kan ikke bare prøve en anden server. Den eneste mulighed er at tænde og slukke tjenesten eller bare slå VPN-forbindelsen fra.

Den store fordel med Google One VPN er, at du skal kunne føle dig sikker, når du opretter forbindelse til f.eks. et gratis Wi-Fi-netværk. Med en VPN-forbindelse kørende risikerer dine data ikke at falde i hænderne på nogen, der overvåger internettrafikken. Google One VPN beskytter din mobile enhed mod denne typer trusler, men den gør ikke noget mere avanceret end det.

Google One VPN Android
Väl ansluten hittar du kontroller för Google One VPN i menyraden

Ekstra funktioner

Da Google One VPN i sig selv er en bonusfunktion til en anden tjeneste, er det måske ikke så overraskende, at tjenesten ikke kommer med nogen bonusfunktioner i sig selv.

Som nævnt er tjenesten ekstremt nem at bruge, med stort set kun én knap til at aktivere eller deaktivere den. Android-appen tilbyder en kill switch og split tunnelling til apps, der måske kæmper over VPN’en, men ikke mere.

Samtidig forstår vi det fra Googles synspunkt. Virksomheden lever af at levere annoncer, så det ville mest af alt være selvmodsigende at levere en tjeneste med reklameblokering. Når det gælder internetsikkerhed, har Google selv gjort et stort nummer ud af sine egne funktioner til sikker browsing i Chrome-browseren. Budskabet fra Google er ganske enkelt, at du skal føle dig sikker, hvis du surfer med Google Chrome, og at VPN-tjenesten tilbyder et ekstra lag til det, når du surfer på ukendte netværk.

Google One VPN  Iphone
Du skal egentlig bare godkende tilføjelsen af Googles VPN-tjeneste for at være i gang.

En bonusfunktion

Google One VPN er en bonusfunktion, der følger med Googles andre tjenester, og den er mest beregnet som et ekstra sikkerhedslag for din telefon og tablet. Den gør ikke noget forsøg på at være mere end det.

Hvis du er klar over dens begrænsninger og allerede bruger Googles andre tjenester, er det en fin bonus. Det er svært at finde en VPN-tjeneste, der er lettere at bruge, og de hastigheder, vi får, er imponerende.

Samtidig får du som sagt ikke engang en brøkdel af det, som stort set alle andre VPN-tjenester tilbyder. Du har ingen kontrol, intet valg, ingen retning. Det virker bare.

Hvis du har nogen krav ud over at sikre din browsing på ukendte netværk, er Google One VPN ikke noget for dig. Men hvis det er alt, hvad du har brug for, er det faktisk en fuldt godkendt tjeneste.

For en VPN-tjeneste ville vi gerne have haft understøttelse for i det mindste Windows og Mac, bare for at dække flere enheder. Men ud over det gør den præcis, hvad den siger, den vil gøre … og intet andet. Hvis du vil have en billig VPN-tjeneste, som stadig kommer med en række andre funktioner, kan vi anbefale Private Internet Access.

Google One VPN

Google One VPN

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Guider
Hvad er en Kill Switch

Hvad er en Kill Switch, og hvorfor har du brug for én?

Guider
Vad är VPN

Hvad er VPN?

Guider
VPN på telefon

Sådan tester vi VPN-tjenster

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv