Test: ExpressVPN – VPN med alle funktioner til en overkommelig pris

Daniel Hessel

  • Mange funktioner
  • Bred tilgænglighed

  • Lidt rodet brugerflade
  • Enkelte forbindelsesproblemer

En af de mest populære VPN-tjenester på markedet er utvivlsomt ExpressVPN. Når vi tester den, er det ikke svært at se hvorfor, selvom det ikke nødvendigvis er den bedste VPN for alle.

Brug- og brugerflade 4

Abonnement og betaling 4

Hastighed og tilgængelighed 3.5

Sikkerhed 4

Alsidighed 4

Ekstra funktioner 4

Overall 4

advertisement
Sådan tester vi VPN-tjenster

Kort sagt: Er ExpressVPN god?

ExpressVPN Windows
Den grundlæggende brugerflade er nem at bruge, her med Windows som eksempel.

Absolut! En af de bedste VPN-tjenester, vil vi sige. Det gælder især, hvis du hopper på vognen omkring deres udsalgsperioder og kan få tjenesten rigtig billigt over en længere periode.

ExpressVPN har alle de funktioner, du kan bede om, plus et par stykker mere. Samtidig er den for det meste hurtig og relativt problemfri. Desuden kan du installere tjenesten alle enheder, hvilket gør den meget fleksibel.

Lige nu! Få ExpressVPN for kun 47 kroner om måneden

advertisement

Brugerfladen er lidt rodet

ExpressVPN mac
Indstillingerne i Mac-appen er enkle, men der mangler også nogle funktioner.

Når det kommer til ExpressVPN’s brugerflade, ser den stort set ens ud på de fleste platforme. Mac og iPhone har lidt færre funktioner, noget ExpressVPN bestemt ikke er alene om. Det skyldes nok mere begrænsninger fra Apples side end ondskab fra udviklernes side. Samtidig gør det også grænsefladen en smule mere overskuelig.

I sin grundform er tjenesten let og ret overskuelig for de mest basale funktioner. I modsætning til Cyberghost er der f.eks. ingen forudindstillinger for streaming, men samtidig er det nemt at vælge land selv.

Sammenligningen med NordVPN, som er en af de største konkurrenter, er uundgåelig. For Android- og Windows-brugere vil det hurtigt være tydeligt, at NordVPN har en lidt mere gennemført brugerflade. Mens de fleste ting føles indlysende selv i de lidt dybere indstillinger hos NordVPN, er det ikke helt så tydeligt med ExpressVPN. Det er egentlig ikke svært, men under de grundlæggende indstillinger føles det en smule mere rodet og teknisk. Det kan gøre det lidt sværere for nybegyndere at sætte sig ind i specifikke funktioner.

Samtidig er valgfriheden her meget fin. I forhold til hvor mange platforme der understøttes, findes NordVPN til stort set lige så mange platforme, og der mangler virkelig ikke noget. Udover mobiler og pc’er kan du tilføje tjenesten til (blandt andet) Xbox, PlayStation, din router og smart-tv.

Læs også: Stortest af VPN-tjenester.
advertisement

Billig ved længere bindingsperioder

ExpressVPN Android
Android-appen har en hel del funktioner.

Er ExpressVPN billigt? Det afhænger af, hvilket abonnement, du vælger. Deres månedlige abonnementer er på niveau med NordVPN og flere andre. Vi er dog nødt til at påpege, at deres knap til at afmelde automatiske betalinger er lidt mere skjult end mange andre, hvilket føles lidt irriterende.

Når det kommer til bindingsperioder, arbejder ExpressVPN en smule anderledes end mange andre. De abonnementsmuligheder, der tilbydes, er én, seks og tolv måneder. Der findes ingen muligheder for to år eller længere, hvilket er ret usædvanligt. Det er det etårige abonnement, som du kan holde et særligt øje med. Det er ofte på tilbud til relativt lave priser, hvilket placerer ExpressVPN i en slags mellemprisklasse. I skrivende stund går man for omkring 47 kroner om måneden for et etårigt abonnement. Hvis du hopper med på vognen der, er det en meget overkommelig VPN-tjeneste.

Betalingsmæssigt finder vi ikke de store overraskelser, hvor kort, Paypal eller Bitcoin er de primære muligheder.

Ofte hurtigt – Men med pludselige afbrydelser

ExpressVPN Iphone
Til iPhone er ExpressVPN enkelt og effektivt.

ExpressVPN er en af de største VPN-udbydere, og det kan ses på antallet af servere og lande, som de tilbyder. De slår ikke rigtig nogen rekorder, men samtidig føler vi ikke, at der mangler noget på denne front.

Hastighedsmæssigt har vi virkelig ikke noget at klage over. Forbinder vi til danske servere er mærker vi ikke noget fald i hastigheden. Hopper vi på forbindelser til de to store lande, USA og Storbritannien, er hastigheden god, men med større udsving. Det betyder, at den gennemsnitlige hastigheds her er lidt lavere, selvom den aldrig er i nærheden af at kunne kaldes langsom af den grund.

Vi oplever dog andre ridser i lakken, når det gælder opstart. Vi gætter på, at det mest skyldes udbyderens egen VPN-protokol Lightway. Men det tager ofte lidt længere tid at oprette forbindelse til en server end hos mange andre udbydere. Nu taler vi ganske vist om sekunder, men stadig mærkbart.

Følgende ting sker ret sjældent, så det er ikke et almindeligt problem. Vi har dog også oplevet, at tjenesten afbryder forbindelsen af og til. Hvis Kill Switch samtidig er aktiveret, betyder det, at hele forbindelsen går. Noget vi stort set aldrig oplever med hovedkonkurrenten NordVPN.

Der er ind imellem også problemer med at få websider til at indlæse korrekt. Her mistænker vi en lidt for aggressiv blokering af reklame og trackere, men det sker ikke så ofte.

advertisement

Hvor sikker er ExpressVPN?

ExpressVPN mac
Mac-appen utroligt enkel.

Ud over deres egen open source-protokol Lightway kan du finde alle tænkelige VPN-protokoller i tjenesten. Selv IKEv2, som mange tjenester er begyndt at fjerne som forældet. Om ikke andet giver det dig gode valgmuligheder, hvis det er nødvendigt. OpenVPN og Lightway bruges dog primært.

Med i tjenesten er der en lækagetest for både DNS og IPv6. Når det gælder DNS, kører de også deres egen DNS-tjeneste med kryptering for ekstra sikkerhed. Afhængigt af platformen kan du også tjekke for WebRTC-lækager.

Når det kommer til anonymitet, har du selvfølgelig din konto hos dem og de data, der kan knyttes til den. Samtidig er det stort set kun Mullvad, der gør tingene anderledes her.

Logs hos ExpressVPN findes, men her er firmaet heldigvis ærlige omkring det. I stedet for at hævde, at de slet ikke gemmer nogen logs, har de gjort situationen meget klar. På deres hjemmeside er der en klar forklaring på, hvilke logs der opbevares, hvorfor og hvordan. Samtidig føres der ingen logs over din IP-adresse eller hvordan du bruger tjenesten i praksis.

Når det kommer til ekstern gennemgang af tjenesten, er ExpressVPN eksemplariske. I løbet af det seneste år har de gennemgået revisioner af iOs- og Android-apps, logningspolitikken, privatlivspolitikken, Mac-appen, Linux-appen, Windows-appen og deres Trustedserver-teknologi. Desuden har de et program til fejlrettelse for almindelige brugere, så der er tale om en VPN-tjeneste, der virkelig er godt undersøgt af uafhængige eksperter.

God til de fleste brugere

ExpressVPN android
Android-appen har en masse funktioner, hvilket er både godt og skidt.

Beskyttelsen af dit privatliv på ExpressVPN er rigtig god. Hvis det er dit primære formål med at bruge en VPN, kan vi fortælle dig, at det beskyttelsen vil være mere end nok for de fleste mennesker. Logningspolitikken er også veldokumenteret, og du kan betale med bitcoin, mens du har din aktive konto hos dem. Det er muligt at finde tjenester, der gør dig endnu mere usynlig, men for de fleste mennesker er det mere end nok.

De spil, vi har testet, har ikke reageret nævneværdigt, når vi har spillet via VPN-forbindelser, men så har vi for det meste holdt os til servere inden for landets grænser.

Når det kommer til streaming, driller den amerikanske Netflix af og til. Men efter et serverskifte, fungerer det altid igen. Britiske tjenester som BBC udgør aldrig et problem for os. Samtidig skriver ExpressVPN tydeligt på hjemmesiden, hvilke streamingtjenester den låser op, så du ved det fra starten.

Med hensyn til de mest almindelige brugsscenarier for VPN, har ExpressVPN simpelthen ingen problemer og fungerer som vi forventer det.

advertisement

Hvilke ekstra funktioner har ExpressVPN?

ExpressVPN aircove router
Aircove er en router med ExpressVPN forudinstalleret.

Selv om ExpressVPN ikke er ene om dette, har de en “ekstra funktion”, som er lidt usædvanlig, nemlig deres egen hardware. Aircove er navnet på routeren, og den leveres med ExpressVPN forudinstalleret ( og en måneds tjeneste inkluderet… lidt nærigt). Selve routeren koster 199,99 USD eller ca. 1.400 kroner, men hvis du kan lide selv at lege med tech, så er det forholdsvis nemt at tilføje tjenesten til de fleste almindelige routere, så der er altså ikke noget behov for at købe en router til formålet. Det er trods alt noget af en udgift, hvis du selv kan finde ud af at køre ExpressVPN på din router. Hvis du til gengæld ikke aner, hvad du laver, kan det være en god ide at købe routeren, så du ikke behøver at tænke mere over det.

Afhængigt af platformen har du et væld af indbyggede funktioner til at tjekke hastigheden, sikre forbindelsen med kill switch (Network Lock på deres sprog), split tunneling og en hel masse andet.

Der er ingen mulighed for at vælge en statisk IP-adresse. Samtidig fokuserer ExpressVPN udelukkende på VPN-tjenesten, så der er ingen antivirus add-on. Du finder heller ingen overvågning og advarsel om, hvorvidt din e-mailadresse eller lignende er blevet lækket i et online-brud.

På denne måde er ExpressVPN en ren VPN-tjeneste. Samtidig føles det en smule paradoksalt, at de har en password manager inkluderet i tjenesten. Men den er af en eller anden grund kun tilgængelig til Android og iOs, hvilket gør den mindre fleksibel og brugbar.

Er ExpressVPN værd at have?

Mens vi sætter stor pris på problemfri daglig brug og derfor vurderer den mere brugervenlige NordVPN en tand højere, er ExpressVPN bestemt ikke en dårlig tjeneste. Som en all-round VPN kommer den på andenpladsen i vores sammenlignende test af de bedste VPN’er, og det er der en god grund til.

Antallet af funktioner er på niveau med NordVPN, men det sker samtidig lidt på bekostning af brugerfladen. De grundlæggende funktioner er nemme at bruge, men kommer du dybere ned i indstillinger og menuer, føles det en smule rodet.

Mens hastighederne og tilslutningsmulighederne er rigtig gode her, ser vi også nogle udfordringer. Det tager ofte længere tid end hos andre VPN-tjenester at oprette forbindelse, og ind imellem går forbindelser ned, selv om det er sjældent. Samtidig synes reklameblokering at være lidt for hidsig, og forhindrer nogle hjemmesider i at blive indlæst. En type problem vi oplever langt mindre med Nord.

Generelt er problemerne relativt små i det store billede, og ExpressVPN fremstår som en rigtig god tjeneste til de fleste formål. Sørg for at snuppe den, når den er på tilbud, for så bliver det hurtigt en meget billig VPN-tjeneste i mellemklassen


Guider
Världskarta från 1794. Bildkälla Wikimedia Commons.

Har det nogen betydning, hvilket land min VPN-udbyder er baseret i?

Guider
Hvad er en Kill Switch

Hvad er en Kill Switch, og hvorfor har du brug for én?

Guider
Xbox One

Sådan installerer du VPN på Xbox

Guider
VPN på Apple TV

Sådan installerer du VPN på Apple TV

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv