Sådan installerer du VPN på en router

Daniel Hessel

At installere en VPN-tjeneste på din router kan være en smart måde at beskytte alle hjemmets tilsluttede enheder på én gang. Men der er fordele og ulemper. Følg med os, når vi forklarer tricket og viser dig, hvordan.

Langt de fleste VPN-tjenester har en indbygget grænse for, hvor mange enheder der kan være tilsluttet på én gang (undtagen Surfshark). Tag for eksempel ExpressVPN, som har et loft på fem enheder. I et hjem med mobiler, tablets, pc’er, smart-tv’er, spillekonsoller og sikkert meget mere, er kan man hurtigt komme over fem enheder. Det er selvfølgelig endnu værre, hvis du bor sammen med en eller flere personer, da der hurtigt er endnu flere enheder at beskytte.

Du kan selvfølgelig have flere abonnementer hos en VPN-tjeneste, og det vil de være meget glade for. Men den løsning er selvfølgelig ret dyr.

En nem løsning er at tilføje en VPN til din router derhjemme. Hvis du gør det, vil alle enheder i hjemmet, der er forbundet til routeren, gå over VPN. Det betyder, at alle enheder er beskyttet, uden at du behøver at bekymre dig om maks. lofter eller konfigurere VPN’er på forskellige enheder.

Hvad mener VPN-udbyderen om dette?

At tilføje VPN til din router og dermed kunne have potentielt snesevis af enheder, der kun bruger en enkelt “plads” på listen over samtidige forbindelser, lyder som et hack.

Burde VPN-udbydere ikke være sure over dette? De går jo potentielt glip af en masse ekstra penge på denne måde.

Faktisk, nej. Det at kunne tilføje en VPN-tjeneste til din router er en service, som alle fornuftige VPN-udbydere tilbyder. Simpelthen fordi det er hurtigt, nemt og bekvemt for brugeren. Så VPN-udbyderne kommer ikke til at brokke sig over dén taktik.

Fordele ved VPN-opkobling i din router

Fordelene ved at tilføje en VPN-tjeneste til din router er næsten selvfølgelige. Men for enkelhedens skyld vil vi også nævne dem.

  • Omfattende. Alle enheder, der opretter forbindelse til din router, er beskyttet af VPN. Fra din mobiltelefon til din tilsluttede elkedel.
  • Enkelt. I stedet for at skulle installere VPN-tjenester på flere enheder, er ét sted nok. Det betyder også, at du ikke behøver at forklare situationen eller uddanne de mindre teknisk kyndige i din husstand.
  • Alle enheder. At dække alle enheder betyder også, at de enheder, der ikke kan tilføje VPN (som din elkedel eller din luftrenser), stadig er dækket af VPN-beskyttelsen. En computer er ret nem at konfigurere med VPN, men det er ikke alle enheder, der kan konfigureres så detaljeret. Selv smart-tv’er uden VPN-understøttelse bliver automatisk beskyttet med denne metode.

Ulemper med VPN via din router

Selvfølgelig er der ikke kun fordele med en VPN-tjenester via din router. Selv om det er en meget nem måde at dække et helt hjem med VPN på, er det forbundet med nogle potentielle faldgruber.

Færre indstillinger

  • På en computer eller telefon har du masser af indstillinger for din VPN. De indstillingsmuligheder har du ikke længere adgang til på dine enheder, og du vil i stedet være nødt til at ændre indstillinger på din router. Ofte er indstillingsmulighederne der eller på nettet meget begrænsede sammenlignet med en dedikeret app.

Fælles udfordringer

  • Nogle websites vil måske ikke åbne normalt, når du er forbundet via VPN. Med en dedikeret app kan du nemt skifte servere og løse problemet. Det fungerer ikke rigtig med VPN i en router på samme måde. Det vil også give alle tilsluttede enheder samme problem.

Problemer med enheder

  • På samme måde kan de mere simple wifi-tilsluttede enheder, f.eks. lamper, kameraer og lignende, få problemer med VPN’er, der kører, når de kommunikerer med deres cloud-server. Det kan være et ret vanskeligt problem at løse, når du ikke kan fikse det via den normale VPN-app.

Mere teknisk

  • Du, der læser dette, er måske vant til at gå ind i routeren og foretage indstillinger eller gå ind på VPN-udbyderens websted for at finde løsninger. Men for en mindre teknisk kyndig person, der bare ønsker at skifte fra amerikansk til dansk Netflix for at fortsætte med at se sine tv-serier, er det en helt anden historie.

Kort sagt. Mens én VPN-forbindelse via routeren, der dækker alle enheder, kan være smart, er det ikke en løsning, der automatisk fungerer for alle enheder eller brugere. Men du kan altid prøve det af og se, hvordan det fungerer med enhederne (og personerne) i dit hjem. Hvis det ikke virker efter hensigten, kan du altid slå funktionen fra i din router.

VPN i router – Det skal du vide

Hvis du ønsker at tilføje en VPN til din router, er der nogle få ting, du skal overveje først. Rigtig mange routere i dag understøtter denne funktion i et eller andet omfang. Det betyder, at du sandsynligvis ikke behøver at købe en ny router for at komme i gang.

En stor potentiel forhindring kan være, hvis du bruger den standardrouter (eller den kombinerede router/modem), som din internetudbyder har sendt dig. Det er almindeligt, at operatøren har låst nogle funktioner og indstillinger, simpelthen for at brugeren ikke ved et uheld skal komme til at lave rod. Hvis du bruger operatørens router, skal du logge ind på den og undersøge, om du kan få adgang til at ændre indstillinger. Hvis VPN ikke er tilgængelig, skal du kontakte support for at se, om de kan låse denne funktionalitet op. I nogle tilfælde kan det gøres fra deres side. Hvis den mulighed ikke er tilgængelig, må du anskaffe dig en ny router og enten sætte den i bridge tilstand (hvor du kobler din nye router til netforbindelsen på din udbyders router, så den videresender internettrafikken til din nye router), eller brug den i stedet for din udbyders, hvis det er muligt. erstat enten operatørens router.

Kan du tilføje VPN til din egen ruter?

Hvis du har købt din egen router, kan du gøre følgende for at se, om du kan tilføje VPN til den.

  1. Log ind på din router via din browser. Normalt er web-adressen 192.168.0.1 eller 192.168.1.1.1 for at få adgang til den. Hvis du ikke selv har oprettet brugernavn og adgangskode, kan du normalt læse i manualen eller på bagsiden af routeren, hvad du skal bruge for at logge ind. Hvis du ikke er sikker på, hvad din router IP-adresse er kan du taste cmd i Windows søgefeltet og trykke enter. Det åbner kommandoprompten. Skriv “ipconfig”, og nu får du vist nogle IP-adresser. Din router bør være nummeret ud for “Default Gateway”. Skriv det ned og luk vinduet igen.
  2. Opdatering. Uanset hvad, er det en god ide at holde din router opdateret. Dels fordi sikkerhedshuller måske er blevet lukket, dels fordi nye funktioner (som f.eks. VPN) måske er blevet tilføjet med tiden.
  3. Find indstillingerne. Alt efter din router model, kan indstillingerne se forskellige ud. Den indstilling, du leder efter, hedder normalt noget med VPN. Men den kan f.eks. findes under avancerede indstillinger, generelle indstillinger eller netværksindstillinger. Du skal ofte selv lede lidt for at finde den.
  4. Har du fundet indstillingen? Godt! Gå til næste afsnit.

Men hvad hvis din router ikke understøtter VPN? Du kan naturligvis købe en ny router. Men samtidig kan det føles dumt at bruge op mod flere tusinde kroner på noget, der i værste fald skal slukkes efter et stykke tid, fordi det ikke fungerer med dine enheder derhjemme.

Det er ikke ualmindeligt, at ældre eller enklere routere mangler VPN-funktionalitet. Men der er en løsning, hvis du er villig til at foretage et lille indgreb i din router.

Ruterkirurgi

Du kan sandsynligvis ændre firmwaren på din router til en firmware, der er udviklet af brugerne. Det betyder selvfølgelig, at du bryder eventuelle produktgarantier, og selve processen kan være lidt udfordrende og skræmmende. Men hvis din garanti er udløbet, din router er opdateret, og du er villig til at gøre lidt praktisk arbejde, kan brugerdefineret firmware (som det kaldes) være en måde at give en gammel router nyt liv og nye funktioner på.

Sådan gør du det:

  • Tjek producent og modelnavnet på din router. Det står sandsynligvis på bagsiden af routeren.
  • Tjek enten Open WRT eller Tomato for at se, om der findes en tilpasset firmware til din routermodel. Begge websteder og deres software er sikre at bruge, selv om selve opdateringen af firmware altid kan være forbundet med risici.
  • Kan du finde din router og den relevante firmware på en af disse hjemmesider? Følg deres instruktioner om, hvordan du installerer ny firmware. Hvis du har en ekstra router liggende derhjemme, kan du altid prøvekøre den først for at sikre dig, at alt fungerer korrekt.
  • Er du klar? Gentag ovenstående trin for at logge ind og finde VPN-funktionerne og fortsæt så med nedenstående trin.

VPN i router – sådan gør du

Hvis du har fulgt ovenstående trin, har du faktisk allerede gjort det meste af det. Den største forhindring er som regel at finde, turde eller have energi til at logge på din router og navigere gennem indstillingerne.

Når du skal opsætte VPN på en router, handler det ikke om at installere en hel VPN-app på din router, som du gør på en computer eller mobil. I stedet er tilgangen lidt anderledes.

I vores eksempel nedenfor bruger vi Surfshark. Det er en hurtig og alsidig tjeneste, som vi har kåret som den bedste billige VPN. Proceduren er dog stort set den samme, uanset hvilken VPN-tjeneste du bruger. Skulle den være anderledes, har alle VPN-udbydere med router-VPN-support detaljerede instruktioner på deres respektive hjemmesider.

Billederne nedenfor viser, hvordan det ser ud, når vi tilføjer VPN til en Asus-router, som generelt er gode routere til VPN. Igen kan det variere en smule fra mærke til mærke, men generelt ser det stort set ens ud.

Et eksempel, hvor det kan variere en del, er Netgear Orbi-routere. Disse giver mulighed for at bruge VPN via routeren. Processen er dog besværlig, idet du skal opsætte konfigurationen på alle enheder, der skal bruge VPN. Det er simpelthen nemmere bare at bruge VPN-appen direkte på hver enkelt enhed.

Trin for trin

  1. Log ind.  Log ind på din router (som ovenfor), og find VPN-indstillingerne.
  2. Manuel installation. I Surfshark-eksemplet går vi til download-siden, når vi er logget ind hos dem, og vælger manuel installation. Der klikker vi på router.
    Surfshark VPN i router
  3. Gem loginoplysninger. Det første, du får, er et genereret brugernavn og en adgangskode. Kopier det og opbevar det inden for rækkevidde.
  4. Vælg geografisk placering. Det næste skridt er at vælge protokollen og forbindelsens placering (hvilket land, du vil forbindes via). En Asus-router understøtter OpenVPN-protokollen, som er den vi vælger. Som en grundlæggende VPN vælger vi også den server, som tjenesten anser for at være den hurtigste. Amerikanske servere til Netflix og lignende tilføjes på samme måde, men det kan vi tage i et næste skridt.
    Surfshark VPN i router
  5. Download. Når du har valgt server og VPN-protokol, kan du downloade konfigurationsfilerne (i “.ovpn”-format).
    Surfshark vpn i router
  6. Installer. Under VPN-fanen vælger vi “VPN-klient” og derefter “tilføj profil”. Derefter får vi en boks til at uploade den konfigurationsfil, vi lige har fået. Der navngiver du forbindelsen, indtaster det brugernavn og den adgangskode, du gemte i det foregående trin, og tilføjer konfigurationsfilen. Derefter trykker du på “upload”.
    Surfshark vpn i router asus
    Surfshark vpn i router asus
  7. Aktivering. Nu vil alle oplysningerne være på routerens VPN-side (hvor der er flere konfigurationer, du kan oprette senere, f.eks. for USA). Her skal du blot vælge “activate”.
    Surfshark vpn i router asus
  8. Surf løs! Hvis alt går godt, vises der et blåt badge i feltet “Connection status”, og du er klar til at lade alle i hjemmet surfe lidt mere sikkert og anonymt!
    Surfshark vpn i router asus

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv