Hvornår skal jeg bruge en VPN? Og hvornår skal jeg lade være?

Peter Hoffmann

VPN er en fantastisk måde at øge din sikkerhed og tryghed online på. Men betyder det, at du altid skal have din forbindelse oppe at køre? Faktisk ikke. Vi afklarer de mest almindelige spørgsmål om, hvornår du bør eller ikke bør bruge en VPN.

VPN-tjenester giver en vis grad af beskyttelse, når du er online, hvilket måske er den vigtigste anvendelse for enkeltpersoner. Gennem en VPN-tunnel skjuler du din internettrafik og din IP-adresse for uautoriserede øjne. Det gør det sværere og meget vanskeligere for udenforstående at overvåge din trafik og potentielt opsnappe følsomme data eller at udsætte dig for denial-of-service-angreb (selv om dette er relativt ualmindeligt mod enkeltpersoner).

Læs også: Stortest af de bedste VPN-tjenester

Hvornår skal jeg bruge VPN?

Generelt kan det som privatperson være en god ide at bruge en VPN, når du opretter forbindelse til ukendte netværk. Surfing med din mobiltelefon ved hjælp af mobildata tæller ikke med her. Men (ukendte) Wi-Fi-netværk, som du måske opretter forbindelse til, kan være farlige.

Tænk på det på denne måde. Ved du, hvilket Wi-Fi-netværk du opretter forbindelse til, og hvem der administrerer det? Hvis det er hjemme hos dig selv eller måske hos en ven, er svaret sandsynligvis ja (selv om det ikke er helt sikkert i sidstnævnte tilfælde). Hvis det er et offentligt Wi-Fi-netværk i et indkøbscenter eller på en café, er svaret næsten helt sikkert nej. Selv hvis de kræver et login eller en adgangskode.

Hvis du ikke er hundrede procent klar over det Wi-Fi-netværk, du opretter forbindelse til, ved du simpelthen ikke, om trafikken overvåges eller ej. Det er måske ikke caféejeren, der har oprettet netværket, men en hacker kan have fået adgang til netværket for at overvåge andre, der opretter forbindelse til det.

Normalt et klogt valg

Du ved ganske enkelt aldrig, hvem der overvåger trafikken på offentlige Wi-Fi-netværk. Derfor ved du heller ikke, hvad de kan opsnappe, mens du er forbundet, og derfor er VPN-tjenester normalt et klogt valg.

Der er også et andet tidspunkt, hvor det er nødvendigt at bruge VPN-tjenester. Hvis du rigtig gerne vil se en film eller serie, der er tilgængelig på Disney+ eller Netflix i USA, men ikke i Danmark. Her handler det ikke om sikkerhed, men er i stedet nødvendigt, hvis du vil komme uden om den geo-blokering, som streamingtjenesterne benytter sig af. De låser indhold til de enkelte lande, så amerikanerne f.eks. har adgang til mere indhold end vi har i Danmark. Her kan du kun se det amerikanske indhold ved at bruge en VPN-tjeneste.

Så er der selvfølgelig en masse private årsager til at bruge en VPN. Men det kommer vi ind på i et senere indlæg.

logga nordvpn

Med hensyn til brugervenlighed, stabilitet og funktioner, mener vi, at NordVPN er den bedste af alle de VPN-tjenester, vi har testet.

Du får præcis det, du betaler for: Pålidelighed, hurtige hastigheder, brugbare funktioner, sikker beskyttelse af personlige oplysninger. Alt sammen pakket ind i en brugervenlig grænseflade, der fungerer på både desktop og mobiltelefoner. Vi kan varmt anbefale NordVPN.

Hvornår bør jeg ikke bruge en VPN?

Generelt er der ingen direkte sikkerhedsrisiko ved at bruge en VPN. men det er også godt at vide, at det i nogle tilfælde kan påvirke dit internets stabilitet og hastighed.

Hvis du har en langsom VPN-tjeneste, hvilket du naturligvis bør undgå fra starten, vil det være frustrerende at spille et spil eller downloade noget, når alting går i sneglefart. Hvis du bruger en VPN og synes, den er langsom, kan det være den server, du er forbundet til, der trækker ned. Og så kan det måske afhjælpes ved at skifte til en anden server (hvis din VPN-tjeneste understøtter den funktion).

Ved streaming kan det også være problematisk. Hvis du har angivet, at du befinder dig i Spanien, risikerer du f.eks. at DRTV nægter at afspille video, da denne tjeneste ikke er tilgængelig i det land. Da tjenester som Netflix og lignende i høj grad forsøger at blokere VPN-tjenester, kan du ind imellem støde på fejlmeddelelser. Også selv om du forsøger at oprette forbindelse til den danske Netflix i Danmark via en VPN-tjeneste. Det skyldes, at de kan se, at du bruger en VPN, men ikke kan se præcis, hvor du befinder dig i verden.

Det samme kan gælde for mange andre hjemmesider. Nogle gange sker der et nedbrud i netværket, når trafikken dirigeres mellem forskellige servere, før den når frem til dig. Resultatet er, at siden simpelthen ikke indlæses. Alternativt kan det være, at dele af en side, f.eks. kommentarfeltet, ikke indlæses med VPN’en kørende.

Forskellig resultat fra forskellige tjenster

I vores tests kan vi se, at forskellige VPN-tjenester håndterer trafikken forskelligt. Selv om mindre afbrydelser i forbindelserne er relativt almindelige, er yppigheden og varigheden af dem forskellige alt efter din VPN-tjeneste. For eksempel får vores testvinder NordVPN høje karakterer, fordi vi sjældent oplever den type udfordringer med dem. Samtidig er søstertjenesten Surfshark betydeligt dårligere på den front. Vi oplever ind imellem, at Netflix eller Disney+ ikke fungerer ordentligt på Surfshark VPN, men ind imellem kan det afhjælpes ved at genstarte VPN-forbindelsen.

Hvad kan jeg gøre, når min VPN ikke virker?

Hvis det er et bestemt websted eller en bestemt app, der ikke fungerer korrekt, mens du er forbundet til VPN, er en enkel løsning Split tunneling-funktionen. Denne funktion er normalt tilgængelig på computere og Android-telefoner, men er mindre udbredt på iPhones og iPads.

Split tunnelling giver dig mulighed for at angive, hvilke programmer der skal bruge VPN-forbindelsen, og hvilke der ikke skal. Du kan f.eks. indstille Chrome-browseren til at bruge VPN, mens Windows’ indbyggede Edge-browser ikke skal bruge den. Hvis en side ikke fungerer i Chrome, kan du prøve at besøge den i Edge. Hvis den virker der, er der sandsynligvis gået noget galt med VPN-forbindelsen.

Det letteste er at prøve at skifte serveren i VPN-tjenesten. Lad os sige, at du befinder dig i København og opretter forbindelse til en server i USA, men en side nægter at indlæse. Prøv at oprette forbindelse til en anden server i USA og prøv igen. Det kræver selvfølgelig tjenester, der har flere servere fordelt på forskellige byer i pågældende land. Ofte vil et skift af serveren være nok til at løse problemet.


Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN på Apple TV

Sådan installerer du VPN på Apple TV

Guider
VPN på telefon

Sådan tester vi VPN-tjenster

Guider
Installera VPN på router

Sådan installerer du VPN på en router

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv