Hvad er VPN?

Daniel Hessel

Vad är VPN? Bildkälla: Getty
Hvad er VPN?

Hvad er en VPN-tjeneste? Hvorfor skal du bruge den? Og har du virkelig brug for VPN? Følg med her, når vi introducerer dig til de vigtigste fordele ved VPN.

Hvad er VPN? Er det bare et indviklet tech-udtryk, som kun nørderne behøver at bekymre sig om, eller er der også en pointe for almindelige mennesker?

Godt du spørger, for det er præcis det, vi skal til at gennemgå lige nu. Hvis vi starter fra begyndelsen, står VPN for Virtual Private Network, eller et virtuelt privat netværk. Det siger i sig selv ikke så meget, det ved vi godt. Men at vide, hvad akronymet står for, er et godt udgangspunkt.

Læs også: Sådan tester vi VPN

Det her er VPN

Hvad skal et virtuelt privat netværk gøre godt for? Grundlæggende handler det om at øge din sikkerhed på internettet. Det er lige nu relativt let for ondsindede at overvåge, hvad du foretager dig på internettet. Det kan de gøre for enten for at opsnappe dine e-mail-login-oplysninger, hvis du opretter forbindelse til et åbent wifi-netværk, eller for at koble din IP-adresse til din fysiske adresse.

En VPN-tjeneste er lidt ligesom at rejse gennem en tunnel på internettet, hvilket gør det sværere for udenforstående at se, hvad du foretager dig. Den grundlæggende præmis er, at du opretter en krypteret tunnel mellem din mobil, tablet eller computer og en VPN-server, der enten befinder sig i samme by som dig eller på den anden side af jorden. Når du så går på nettet, vil andre kunne se VPN-serverens IP-adresse, men ikke hvor den går bag den.

Tænk på det som at grave en tunnel mellem din og din nabos kælder og så kun bruge naboens hoveddør. Andre kan se, at du går ud, men ikke hvor du rent faktisk bor. Tunnel her er også ganske passende, da det kaldes en VPN-tunnel, når du opretter forbindelse via en sådan tjeneste.

Hvorfor skal jeg bruge VPN?

Men at gemme sig og snige sig ud ad en anden udgang, er det ikke bare noget, som kriminelle gør? Selv om VPN naturligvis bruges af folk med mindre lovlige hensigter, er der mange grunde til, at almindelige mennesker også kan få gavn af det. Nedenfor lister vi et par forskellige scenarier, hvor VPN virkelig er nyttigt for alle.

Anonymitet

  • Synes du, at reklamer på internettet nogle gange kan være lidt for tæt på? Selv om der naturligvis er masser af måder at reducere målrettede reklamer på, er VPN en god start. Hvis det websted, du besøger, tror, at du er i Barcelona, er det usandsynligt, at du får vist reklamer for dit lokale spisested her i Danmark.

Sikkerhed

  • VPN-tjenester er ikke det samme som antivirusprogrammer, men de er et godt supplement. Hvis du opretter forbindelse til et åbent og ubeskyttet wifi-netværk, ved du ikke, hvem der står bag netværket. I værste fald er der nogen, der overvåger alt, hvad du gør, og i nogle tilfælde kan de endda opsamle dine login-oplysninger, uden at du opdager det. Med VPN er du beskyttet mod nysgerrige øjne.

Gaming

  • Du behøver ikke at være en superberømt youtuber eller streamer for at få problemer på nettet (selv om de også bør overveje VPN). Online trusler og chikane, især i spil, er desværre almindeligt. Det er også almindeligt, at andre spillere tyer til metoder som denial of service-angreb, swatting og lignende nonsens for at give sig selv en fordel i spil. Når din rigtige IP-adresse er skjult, er disse typer angreb meget vanskeligere at udføre.

Virksomhed

  • Store virksomheder bruger VPN som standard, når deres medarbejdere skal oprette forbindelse til virksomhedens tjenester fra lokationer uden for kontoret. Men også mindre virksomheder kan få bedre beskyttelse mod indtrængen og angreb ved at dirigere trafikken gennem en VPN-tunnel.

Streaming

  • Selv om Netflix, Disney+ og lignende med tiden er blevet bedre til at tilbyde store dele af deres indhold til hele verden, er der stadig forskel på tilbuddene. Så du kan bruge en VPN-tjeneste til at få det til at se ud som om, du er i Storbritannien for at se BBC eller i New York for at få adgang til de amerikanske tilbud på Netflix.

Der er naturligvis et utal af grunde til at bruge VPN-tjenester, men her har du nogle af de vigtigste.

Læs også: Storttest af de bedste VPN-tjenester

Bonusfunktioner ved brug af VPN

Afhængigt af den tjeneste, du bruger, kan der være forskellige typer af bonusfunktioner, som det kan være fornuftigt at bruge.

Nogle tjenester holder styr på, om din e-mailadresse er blevet lækket af hackere i tilfælde af et brud, og advarer dig, så du hurtigt kan ændre din adgangskode.

Andre omfatter krypteret lagring af filer i skyen, så du kan sikkerhedskopiere det, der er vigtigt, uden at skulle bekymre dig om, at din computer går ned.

Nogle VPN-tjenester har også en indbygget adgangskodeadministrator, så du kan opbevare dine adgangskoder sikkert og endda ændre dem hurtigt, hvis det er nødvendigt.

I andre tilfælde køber du en pakke, hvor både en VPN-tjeneste og antivirus-software følger med. Så du får en mere omfattende beskyttelse af dig og din computer.

I nogle tilfælde er der også en blokering af reklamer inkluderet, så du kan undgå alle eller en stor del af reklamerne på hjemmesider, hvilket gør oplevelsen bedre og får siderne til at indlæses hurtigere.

En anden fælles funktion er, at en VPN-tjeneste kan hjælpe dig med at blokere trackere af forskellig art. Cookies på et websted følger dig ofte, selv når du besøger andre sider, så de kan finde ud af dine interesser og give dig personligt tilpassede reklamer. Hvis du blokerer disse, behøver du ikke at føle dig så overvåget.

Er VPN lovligt?

Det kan måske virke som om det burde være kriminelt at skjule sin færden på nettet. Men du og alle andre er i deres fulde ret til at holde dine informationer hemmelige. Der er samtidig rigtig mange potentielle fordele ved at benytte en VPN-tjeneste – både almindelige mennesker og virksomheder.

Hverken i Danmark eller de fleste andre lande er der juridiske betænkeligheder ved at bruge VPN-tjenester. Det er en sikkerhedsforanstaltning, som alle bør overveje for sikker surfing.

Vi håber, at det besvarer dine indledende spørgsmål. Besøg os jævnligt for at lære mere om alt det, som VPN-verdenen har at byde på.


Har det nogen betydning, hvilket land min VPN-udbyder er baseret i?

Bedst i test VPN – Stortest

Guider
VPN på Google TV och Android TV

Guide: Sådan installerer du VPN på Android TV og Google TV

Guider
VPN på telefon

Sådan tester vi VPN-tjenster

Guider
Hvad er en Kill Switch

Hvad er en Kill Switch, og hvorfor har du brug for én?

Guider
Vad är VPN

Hvad er VPN?

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv