Split tunneling: En god VPN-tjeneste giver dig ikke kun mulighed for at øge din sikkerhed online. Den har også ekstra funktioner, der giver dig mere kontrol over din onlineoplevelse. Et af disse værktøjer er split tunnelling, som vi vil se nærmere på i dag.
Split tunnelling lyder som et eller andet avanceret it-ord, som du skal have en uddannelse for at forstå. Men det er faktisk en ret enkel og smart funktion, som du kan bruge i mange tilfælde.
Det er måske lettere, hvis vi deler forklaringen i to. Først tunnel-delen: En VPN-tjeneste opretter en krypteret tunnel mellem din computer eller telefon og en server. På den måde er din trafik og din faktiske placering skjult. Andre på internettet kan kun “se” den server, du har oprettet forbindelse til. Smart og nyttigt.
Men i nogle tilfælde fungerer det ikke, eller det er simpelthen ikke hensigtsmæssigt. Mange streamingtjenester forsøger at blokere VPN-tjenester, så du ikke kan få adgang til materiale i andre lande. Derfor kan du blive blokeret fra Netflix, selv om du sidder i Danmark og opretter forbindelse til en dansk server. (Fordi Netflix ser, at du bruger en VPN-server, men ikke hvor du kommer fra). I andre tilfælde sker det simpelthen af og til, at forbindelsen bliver afbrudt. Når man hopper mellem servere, og så kan du opleve, at nogle sider på nettet ikke indlæses. Selv nogle spil går ned, når de opdager, at du er forbundet via VPN.
Split-delen går her ud på, at du kan udvælge, om du vil have apps til at køre via din VPN-tjeneste eller ej.
Split tunneling giver mere kontrol
En god VPN-tjeneste kommer ofte med funktionen split tunnelling. Der findes ikke lige nogen oversættelse til dansk, der forklarer konceptet. Så vi kalder det altså også bare for split tunnelling, men nogle VPN-tjenester har andre ord for det, f.eks. Bypasser.
Split tunnelling giver dig kontrol over, hvilke apps der bruger VPN-forbindelsen, og hvilke der ikke gør det.
Du skal blot bede din Firefox-browser om at gå gennem VPN-tunnelen for at holde din browsing rimeligt sikker. Hvis et websted er ustabilt, kan du fortælle din Edge-browser, at den ikke skal gå gennem tunnelen, og åbne de pågældende sider der. Måske har et spil brug for den hurtigst mulige forbindelse eller blokerer VPN som standard. Så kan du nemt sætte det spil uden for VPN-forbindelsen uden at skulle afbryde forbindelsen helt.
Funktionen er nemmest at bruge på en Android-telefon, hvor alle apps vises på en liste, hvor du så kan markere, hvilke der skal køre uden om VPN-forbindelsen. Afhængigt af tjenesten ser det stort set ens ud på en computer, men i nogle tilfælde skal du måske gøre lidt mere manuelt arbejde for at indstille den.
Giver sikkerhed og valgmuligheder
Ved at bruge split tunnelling behøver du ikke at afbryde VPN-tjenesten helt. I stedet kan du holde vigtige dele tilsluttet og beskyttet, mens andre dele af din telefon og computer kan holdes offline.
Det handler i høj grad om at afprøve, hvilke apps, websteder og tjenester der skal være tilsluttet “som sædvanligt” og hvilke, der ikke skal. Men med Split tunnelling har du mulighed for at styre det meget nøje, uden at du behøver at afbryde hele VPN-tjenesten.
Læs også Wikipedias opslag om Split tunneling.