Har det nogen betydning, hvilket land min VPN-udbyder er baseret i?

Peter Hoffmann

Världskarta från 1794. Bildkälla Wikimedia Commons.

Mange VPN-udbydere er glade for at angive det land, som virksomheden er baseret i, men hvorfor? Er det virkelig vigtigt? Lad os finde ud af det.

Hvis du begynder at læse om NordVPN eller søstertjenesten Surfshark, for eksempel, vil du hurtigt se, at moderselskabet er baseret i Panama. ExpressVPN er hurtig til at påpege sit hovedkvarter på De Britiske Jomfruøer. Men hvorfor? Betyder VPN-udbyderens hovedkvarter virkelig noget for dig som bruger?

Det korte svar er faktisk nej. Men som i mange andre tilfælde er der selvfølgelig gråzoner og undtagelsestilfælde

Hvorfor er det vigtigt, hvilket land VPN-udbyderen er fra?

I bund og grund handler det om integritet og privatlivets fred her. En VPN-udbyder kan love guld og grønne skove, når det kommer til privatliv og sikkerhed. Sådanne påstande kan i høj grad bakkes op af uafhængige anmeldelser af virksomhedens tjenester. Men i sidste ende handler det stadig om at stole på det firma, hvis service du køber.

Så kommer naturligvis spørgsmålet om, hvem der kan have se og eventuelt tilgå dine data. Det er sagens kerne.

Hvornår har VPN-udbyderens land betydning?

I stabile demokratier og generelt udviklede lande er der love, der siger, at en regering ikke må blande sig i en virksomheds anliggender. Så længe den ikke gør noget ulovligt, naturligvis.

Men der er naturligvis lande, hvor sådanne regler har mindre betydning. Forbindelsen mellem kinesiske virksomheder og den kinesiske stat er sikkert noget, du har hørt om før. Russiske virksomheder som for eksempel Kaspersky Lab, er også blevet afsløret som havende tætte forbindelser til den russiske stat. Så er der naturligvis en masse lande med tvivlsomme holdninger til alt fra menneskerettigheder.

I sådanne tilfælde er det indlysende og vigtigt at vide, hvilket land VPN-udbyderen er placeret i.

Hvad har Schweiz og Panama med det at gøre?

Lande som Panama og Schweiz nævnes ofte i forbindelse med skatteunddragelse og lignende. Det skyldes, at disse lande holder sig uden for mange internationale samarbejder, hvilket i mange tilfælde gør det lettere at skjule penge der.

Det samme gælder for flere andre internationale samarbejder, herunder datadeling. I teorien betyder det, at VPN-udbyderen kan bevare “no logs-politik”, fordi der ikke er nogen aktive samarbejder om at dele data mellem landenes politimyndigheder.

Det er dog flere gange blevet bevist, at VPN-udbydere i lande som dette samarbejder med politimyndighederne, hvis det kræves. NordVPN opbevarer og udleverer for eksempel logs, hvis en amerikansk domstol beordrer det. Proton VPN har tidligere forsøgt at appellere sådanne afgørelser, for at undgå at udlevere logs, men blev i sidste ende besejret.

Skal jeg være bekymret?

Ikke rigtig. Uanset om din VPN-udbyder er baseret i Schweiz (som Proton) eller hos vores naboer i Sverige (som Mullvad) eller et andet sted. At du som privatperson ønsker at beskytte din faktiske IP-adresse, snige dig ind på amerikanske Netflix eller lignende får ikke nogen politimyndighed til at kræve VPN-logs om dig.

Hvis du derimod er en stor aktør inden for torrents eller udøver ulovlige aktiviteter, mens du er forbundet til en VPN, er det en anden sag. Men for almindelige privatpersoner vil det aldrig være et problem.

Afslutningsvis kan der være en pointe i at vælge en VPN-udbyder, der er baseret i et land uden en “udleveringsaftale” så at sige. Men det betyder ikke, at andre tjenester baseret i andre moderne lande er dårlige. Det betyder heller ikke, at en Panama-baseret tjeneste er fuldstændig beskyttet mod retskendelser. Men medmindre du laver gentagne alvorlige overtrædelser, er det nok de færreste, der vil bekymre sig om, hvad du gør, mens du er tilsluttet VPN’en.


Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Stortest
Vad är VPN

Bedst i test VPN – Stortest

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv

Stortest
Bästa billiga VPN. Bildkälla: Getty

Top 3: Bedste billige VPN (2023)

Stortest
VPN til streaming

Top 3: Bedste VPN til streaming (2023)

Test
NordVPN Android i hand

Test: NordVPN – En rigtig god premium-VPN

Guider
VPN ordlista

VPN-ordliste – Alle de ord, du skal kende

Guider
VPN-tunnel i TV

Sådan får du en VPN til dit smart-tv