Er VPN lovligt? Det korte svar er ja. Men der er tidspunkter, hvor svaret varierer en smule. Lad os finde ud af, hvornår du bør bruge en VPN, og hvornår det måske er mindre hensigtsmæssigt.
Når vi taler om VPN-tjenester, er det ud fra et dansk og nordisk perspektiv. Her har vi en ret stabil lovgivning og en forholdsvis åben brug af internettet. Det betyder, at man kan få adgang til de fleste sider uden større problemer. Derfor har vi ikke det samme behov for at “låse op” for websteder, som er blevet blokeret af regeringen i et land eller af en internetudbyder.
Der er naturligvis undtagelser, hvor torrent-siden The Pirate Bay nok er den mest kendte. Den er blevet blokeret af både Google og operatører i forskellige omgange gennem årene, også her i Danmark.
Læs også: Hvad er VPN?
Er VPN lovligt i Danmark?
Brug af VPN er ikke i sig selv ulovligt. Tværtimod er det et meget almindeligt værktøj til at øge sikkerheden på nettet. VPN’er er enormt almindelige i forretningssammenhænge, især i de senere år, hvor mange af os i højere grad har arbejdet hjemmefra. Som medarbejder får du en sikker vej ind i virksomhedens filer og tjenester, samtidig med at det gør det svært for hackere at komme ind og stjæle eller ødelægge noget.
At bruge VPN som privatperson er også fuldstændig lovligt. Det betyder, at du generelt får en lidt mere sikker online oplevelse.
I hvilken sammenhæng kan det være ulovligt?
Der er to svar på det spørgsmål, og det ene svar har overhovedet ikke meget at gøre med selve VPN-tjenesten.
I nogle lande, hvor Kina er et klassisk eksempel, er der stor regeringskontrol over, hvilke sider og tjenester du kan og må bruge. Eksempelvis er Googles søgefunktion stærkt reguleret, og Facebook er blokeret der.
For at omgå dette kan du bruge en VPN-tjeneste. Da kan du få det til at se ud som om, du befinder dig i et land, der ikke blokerer adgangen. Overraskende nok er VPN-tjenester faktisk tilladt i Kina. De er dog ofte begrænsede, og den kinesiske regering har truet med at fjerne alle VPN-tjenester fra app-butikkerne for at begrænse brugen af dem helt. Derfor kan de næppe betragtes som helt sikre at bruge.
I lande som Hviderusland, Irak og Oman er det dog ulovligt at bruge VPN-tjenester. Hvilket gør det lettere for regeringerne at overvåge internettrafikken. VPN-tjenesten NordVPN har en ret god oversigt over, hvornår og i hvilke lande VPN-tjenester er ulovlige.
Nogle gange handler det mere om, hvordan du bruger tjenesten
Det andet svar handler ikke om, hvorvidt VPN er ulovlig, men snarere om, hvordan du bruger VPN-tjenesten.
At bruge en VPN-tjeneste til at maskere din identitet og derefter udføre ulovlige handlinger er det mest indlysende eksempel på, at du er krydset over i et ulovligt område. Selv om VPN-brug ikke er ulovligt, er det f.eks. ulovligt at købe våben eller narkotika på Darknet.
Det samme gælder for download af ophavsretligt beskyttet materiale, f.eks. via torrents. Selve download og deling af sådant materiale er en lovovertrædelse. Og det er en lovovertrædelse, uanset om du bruger en VPN eller ej.
Overtræde brugeraftaler og regler
Et andet eksempel er, hvis du bruger en VPN til at overtræde brugeraftaler og regler. F.eks. hvis du bruger en VPN-tjeneste og angiver, at du er i USA for at se amerikansk Netflix, selv om du fysisk befinder dig i Danmark. Når du opretter en konto hos en streamingtjeneste, står der normalt i kontrakten, at sådanne handlinger ikke er tilladt. Hvis du bliver opdaget, vil det som regel bare resultere i en fejlmeddelelse, og du vil ikke kunne afspille den film, du havde tænkt dig. Men det kan ikke udelukkes, at det i grove tilfælde kan føre til, at streaming-tjenesten vælger at suspendere din konto for overtrædelser. Det er dog ikke noget, vi har hørt om i Danmark.
Du kan finde den samme type overtrædelse i f.eks. online-spil. Call of Duty og lignende spilserier er normalt hårde ved VPN-brugere. Det skyldes, at VPN-tjenester her kan bruges til at oprette nye konti efter at være blevet suspenderet for dårlig opførsel.
Bottom line. At bruge en VPN er ikke i sig selv ulovligt i vores del af verden, snarere en god måde at surfe mere sikkert på. Men afhængigt af, hvor du befinder dig i verden, kan det være ulovligt. Eller hvad du gør, mens du er tilsluttet, men så handler det mere om, hvad du gør eller kan gøre, end om selve VPN-forbindelsen.